Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξηση θέσεων εργασίας, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε, η θετική πιστοληπτική αξιολόγηση και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα δεν είναι όπως ορισμένοι παρουσιάζουν κάτι τεχνικό και αδιάφορο, διότι είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία επηρεάζει τους διεθνείς οργανισμούς, επηρεάζει τους επενδυτές διεθνώς, επηρεάζει τις αγορές και αυτό τελικά οδηγεί στο να δανείζονται οι τράπεζες ευκολότερα, να έχουν περισσότερη ρευστότητα και οδηγεί επίσης στο να διευκολύνονται οι επενδύσεις είτε από funds είτε από θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα, με τελικό αποτέλεσμα να ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη και να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας. Στην καθημερινότητά του, ο πολίτης θα δει ισχυρότερα θεμέλια, σύμφωνα με τον Υπουργό.
«Να το πω διαφορετικά. Εάν δεν είχαμε την πολιτική που ακολουθούσαμε από το 2019 και μετά, πώς θα δημιουργούνταν 300.000 και πλέον επιπλέον θέσεις εργασίας; Αυτές δεν δημιουργήθηκαν την πρώτη μέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δημιουργήθηκαν σταδιακά μέσα στα τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό βασίστηκε σε μια σοβαρή οικονομική πολιτική.
Να το πω και με άλλο τρόπο. Εάν δεν είχαμε τώρα την επενδυτική βαθμίδα, για τον οποιονδήποτε λόγο εμείς αποφασίζαμε μετά τις εκλογές να κινηθούμε με μια λογική παροχών που δεν μπορούσε να αντέξει η οικονομία, πέρα από τις δυνάμεις μας, δηλαδή, εκείνο το μήνυμα που θα στέλναμε είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε μια εποχή λαθών και επομένως εάν δεν είχαμε την πιστοληπτική αναβάθμιση, οι διεθνείς επενδυτές δεν θα κοίταζαν προς τα δω, δεν θα δημιουργούνταν καινούργιες δουλειές πια, θα έκλειναν ενδεχομένως επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει οι δουλειές οι οποίες δημιουργήθηκαν, δεν θα συνέχιζαν. Και αυτό τελικά το πληρώνει ο πολίτης.
Διότι δεν υπάρχει ένας τρόπος στην οικονομία διεθνώς, από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν τα πράγματα ως δια μαγείας. Αυτό συμβαίνει μόνο στα κινούμενα σχέδια. Στον πραγματικό κόσμο όμως βάζεις τα θεμέλια και προχωρείς μπροστά. Και αυτό που λέω δεν είναι μια υπόσχεση.
Επικαλέστηκα τι έχει γίνει από το 19 μέχρι το 23 για να δείξω ότι στην πράξη αυτό που λέω και για το οποίο μιλάω και για το μέλλον το έχουμε εφαρμόσει, έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα την ελληνική εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Για κρίση στη Μέση Ανατολή
Ερωτηθείς κατά πόσο η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, μπορεί να επηρεάσει τις θετικές προσδοκίες στην οικονομία, ο Υπουργός, σημείωσε ότι όλα όσα επιτεύχθηκαν στην ελληνική οικονομία επιτεύχθηκαν μέσα σε δύο μεγάλες κρίσεις, την κρίση του κορονοϊού και την ενεργειακή και γι’ αυτό έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
«Τώρα έχουμε την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ποια θα είναι η εξέλιξη από πλευράς οικονομικής, είναι νομίζω νωρίς ακόμα να προβλέψουμε. Προς το παρόν δεν υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση. Παρακολουθούμε τι γίνεται φυσικά και με τις τιμές του πετρελαίου και ακόμη περισσότερο με τις τιμές του φυσικού αερίου, να δούμε πώς εξελίσσεται το πράγμα και εμείς και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός, να μελετά κάθε μέρα πώς εξελίσσονται τα πράγματα» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Για την ακρίβεια
Για το ενδεχόμενο που οι εξελίξεις φέρουν ένα νέο κύμα ακρίβειας και στο ερώτημα αν είναι πιθανό να υπάρξει ένα νέο marketpass σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τα εξής.
«Δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει αβασάνιστα όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα ήταν επίσης σωστό να δημιουργηθεί και ένα κλίμα πανικού. Η ελληνική οικονομία έχει αντέξει αλλεπάλληλες κρίσεις και ειδικά φέτος, το 2023 η οικονομία υπεραποδίδει.
Έχει πάει θετικότερα από τις προβλέψεις, παρά το ότι ήταν μια εκλογική χρονιά και παρά το ότι είχαμε αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές. (..) Πρέπει να κρατήσουμε ένα σωστό ζύγι. Αυτή την ώρα είμαστε στον Οκτώβριο, έχουμε ακόμα περίπου δυόμιση μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πρέπει πάντοτε να κρατάμε λεφτά στην άκρη, για να το πω απλά, για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις αν τυχόν τις έχουμε μπροστά μας».
Ο προϋπολογισμός έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και στόχος είναι σε κάθε περίπτωση η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μια δυσμενής εικόνα για την ελληνική οικονομία.
«Και όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε εδώ συνδυάζοντας οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία, να ξύσουμε και τον πάτο του βαρελιού και να δώσουμε ό,τι περισσεύει. Αλλά, τι θα περισσεύει, θα το ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τους servicers
Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα για όσα προβλέπει σε σχέση με τους servicers, ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς πού αποσκοπούν οι ρυθμίσεις για την πλευρά των δανειοληπτών, περιέγραψε τα εξής.
«Η διαδικασία αυτή είναι σχετικώς καινούργια για την Ελλάδα. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται, ποια είναι η εμπειρία, ποια είναι τα παράπονα.
Εκείνο το οποίο είδαμε είναι ότι αφενός πρέπει να υπάρξουν υποχρεώσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης προς τους δανειολήπτες, μια πιο διαφανής σχέση και αφετέρου ότι θα πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να δούμε πώς θα τρέξει ακόμα πιο γρήγορα ο λεγόμενος εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, έναν μαθηματικό τύπο, προκειμένου οι καταστάσεις να μην λιμνάζουν, τα δάνεια να μη λιμνάζουν, αλλά να προχωρούμε μπροστά, πράγμα που είναι προς όφελος όλων των πλευρών και της οικονομίας τελικά.
Γι’ αυτό κάνουμε παρεμβάσεις και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος καθίσταται κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για τους servicers ως προς το αποτέλεσμά του και ως προς το κούρεμα που δίνει, εκτός και αν προσφύγουν πια στα δικαστήρια. Γι’ αυτό αυξάνουμε και το κούρεμα μέχρι και 28%, έτσι ώστε να διευθετείται το όλο πράγμα».
Για ΣΥΡΙΖΑ
Όσο αφορά τέλος, στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κληθείς να κάνει ένα σχόλιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά «τα παρακολουθώ κι εγώ έκπληκτος, όσα συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεπερνούν τη φαντασία. Δεν ξέρω πού θα οδηγηθεί το πράγμα αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι στις δημοκρατίες χρειαζόμαστε και την κυβέρνηση από τη μια πλευρά και την αντιπολίτευση από την άλλη για να ελέγχει. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα δεν το είχε φανταστεί κανένας και πάντως εγώ δεν το είχα φανταστεί. Δεν ξέρω πώς θα προχωρήσουν.
Είναι θέμα δικό τους, πώς θα κινηθούν. Ένα πράγμα θέλω να πω εγώ και αυτό ισχύει για όλους μας αλλά ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και οι πολιτικές των εύκολων και μαγικών λύσεων δεν μπορεί να σε πάνε μακριά. Έρχεται κάποια στιγμή που η πραγματικότητα εκδικείται».