Το περιβάλλον που θα διαμορφώσουμε για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία και η προσπάθεια αυτή, οφείλει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση και τη στενότερη διασύνδεσή της με τον κόσμο της παραγωγής. Σήμερα αυτή η σύνδεση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά με θέμα: «Η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων στην Ελλάδα μετά την κρίση. Ευκαιρίες και απειλές».
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πτυχιούχων στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ενώ την ίδια στιγμή, έρευνες στην αγορά δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας".
Η χώρα μας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε όρους καινοτομίας, γιατί η γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια δεν βρίσκει το δρόμο προς την παραγωγή, πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Η θέση του ΕΒΕΑ, είναι ότι απαιτείται μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
- Με αύξηση των δαπανών για τα δημόσια πανεπιστήμια, με διασφάλιση της αυτονομίας τους και πλήρη απαλλαγή από τον κομματικό εναγκαλισμό.
- Με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, προσαρμοσμένα στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας.
- Με την εφαρμογή ανεξάρτητου συστήματος αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σύνδεση της χρηματοδότησής τους, με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
- Με στενότερη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της έρευνας. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για χορηγίες σε κρατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
Τομέας προτεραιότητας θα πρέπει να είναι επίσης, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδερος πρότεινε να δοθεί περαιτέρω έμφαση στο θεσμό της μαθητείας.
"Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και καλύτερος συντονισμός με μεγαλύτερη και ουσιαστική εμπλοκή φορέων, όπως τα επιμελητήρια, προκειμένου να λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς".
Ένα τρίτο, ιδιαίτερα σημαντικό για την επιχειρηματική κοινότητα, είναι η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. "Επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε δομικά εμπόδια, όπως η έλλειψη καθοδήγησης και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και προτείνουμε τη θέσπιση κινήτρων, φορολογικών και άλλων, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα συνδέονται με την έρευνα και την καινοτομία" είπε ο προέδρος και πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική κοινότητα υποστηρίζει τη δημιουργία τοπικών πυρήνων επιχειρηματικότητας, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το δυναμικό κάθε περιοχής και με συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών επιχειρηματικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.
Αυτό, όμως, που επίσης χρειαζόμαστε, συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος, είναι η διαμόρφωση μιας νέας, φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, κουλτούρας.
Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κουλτούρα η οποία δεν θα εχθρεύεται την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν θα περιχαρακώνει τις φιλοδοξίες των νέων σε μια στενά νοούμενη «επαγγελματική εξασφάλιση και αποκατάσταση». "Μέχρι πριν λίγα χρόνια, όλες σχεδόν οι έρευνες έδειχναν ότι η ένταξη στο δημόσιο ήταν πρώτη επιλογή καριέρας για την πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών. Αυτό πλέον δείχνει να αλλάζει. Και πρέπει να αλλάξει" κατέληξε ο πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Ιntime