Nα ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έπεσαν γιατί θεώρησαν «λίγα» τα μέτρα που εξήγγειλε η ΕΚΤ.
Καταρχήν ας μη αγνοούμε επιδεικτικά ότι η κατάσταση στην Ιταλία έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Επίσης, χθες, ήδη από το πρωί τα παράγωγα στον S&P –την αγορά που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλες τις αγορές- ήταν κάτω από το κομβικό σημείο του 2638, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τις αεροπορικές πτήσεις με την Ευρώπη- αν και αφήνοντας ανοιχτή την επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο- καθιστούν άχρηστη επί της ουσίας μια «σοφή» απόφαση.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υπερασπίστηκε τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι το κέντρο του νέου κορονοϊού μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη και ότι αναμένονται πλέον χιλιάδες περισσότερα κρούσματα του COVID-19 και στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μεταθέσει την αποπληρωμή ομολόγων Additional Tier 1 ύψους 1,25 δισ. δολαρίων.
(Σ.Σ: Τα ΑΤ1 ομόλογα, αποτελούν ένα είδος μετατρέψιμων ομολογιών ή CoCos, και θεωρoύνται χρέος υψηλού ρίσκου μιας και σχεδιάστηκαν στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 για να διασφαλίσουν ότι σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας το κόστος θα επιβάρυνε τους επενδυτές και όχι τους φορολογουμένους)
Σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι θα τα αποπληρώσει σε μία νέα προθεσμία με ευνοϊκότερες συνθήκες.
Η πρακτική αυτή δεν είναι κάτι ξένο για τις αγορές, μιας και την έχει υιοθετήσει κάποιες φορές και άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι στο παρελθόν, μόνο που οι τότε συνθήκες με τις σημερινές δεν συνοδευόντουσαν από την ίδια ψυχολογία όσον αφορά την ανάληψη ή τη διακράτηση ρίσκου.
Η κίνηση αυτή δε θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.
Είναι κατανοητό λοιπόν ότι η επενδυτική ψυχολογία έχει αρχίσει να χτυπάει κόκκινο, με τον δείκτη VIX να αρχίζει πλέον την πορεία του εντυπωσιακά πάνω από τις 60 μονάδες.Οι αγορές θα αψηφούσαν ούτως ή άλλως ότιδήποτε και αν ανακοίνωνε χτες η κυρία Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ έπραξε τα μέγιστα και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί
Η άποψη μας είναι ότι η ΕΚΤ έπραξε άριστα στο θέμα των επιτοκίων, μιας και είναι ήδη χαμηλά και σε αυτή τη φάση και θα επαναλάβουμε ότι η μέγιστη προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι οι γραμμές πίστωσης.
Αυτές ακριβώς διασφάλισε η Λαγκάρντ.
Η μόλυνση από τον κορονοϊό είναι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και εκτός από ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, έχει εξελιχθεί και σε ένα τεράστιο τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία, καθώς προκαλεί στην ουσία πλήρη σχεδόν στάση εμπορίου στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα.
Οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν ήδη απότομες και σοβαρές κρίσεις ζήτησης και προσφοράς.
Οι κραδασμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν, καθώς στην Ευρώπη απέχουμε ακόμα από την κορύφωση της επιδημίας, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν συνεχείς υποχρεώσεις πληρωμών προς τους παρόχους, τους υπαλλήλους, τις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες.
Οι χτεσινές ανακοινώσεις λοιπόν στοχεύουν ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος καθώς περιλαμβάνουν:
- Μια δέσμη άμεσων αποφάσεων για την αποφυγή δυσμενών επιδράσεων ρευστότητας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να εργάζονται εποικοδομητικά με τους δανειολήπτες και άλλους πελάτες στις πληγείσες περιοχές , γεγονός που απαιτεί ευελιξία για την εξάλειψη των ρυθμιστικών φραγμών και για τη χρηματοδότηση των δανειοληπτών που βρίσκονται σε προσωρινό πρόβλημα.
- Ένα σύνολο μεσοπρόθεσμων ενεργειών για τη διασφάλιση της συνέχισης παροχής πιστώσεων από τις τράπεζες, κάτι που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την τρέχουσα αξιοπιστία τους τους επόμενους δύσκολους μήνες. Στην ουσία έδωσε επιπλέον μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες (LTROs) για να μπορούν να παρέχουν άμεση ρευστότητα και φυσικά πιο ευνοϊκούς όρους στο πρόγραμμα στοχευμένων δανείων της ΕΚΤ.
Πιο συγκεκριμένα στη νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) θα εφαρμοστούν σημαντικά πιο ευνοϊκοί όροι για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Οι πράξεις που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο της TLTRO III θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εξάπλωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για την εν λόγω περίοδο, το επιτόκιο στις πράξεις αυτές της TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Επίσης, για τους αντισυμβαλλόμενους που διατηρούν τα επίπεδα στην παροχή πιστώσεων, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2021 και μπορεί να κατέβει μέχρι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων. Επιπλέον η ΕΚΤ αυξάνει το ανώτατο όριο που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις πράξεις της TLTRO III.
- Μέτρα για την εξομάλυνση των επιπτώσεων εποπτείας στις τράπεζες το επόμενο έτος. Δηλαδή η ΕΚΤ θα αφήσει τις τράπεζες να λειτουργούν με χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις παράπλευρες συνέπειες του κορονοϊού ενώ του δίνεται η ευελιξία να χρησιμοποιούν κεφάλαια και από τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
(Σ.Σ: Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που καθορίζεται από τον Πυλώνα 2 , το απόθεμα ρυθμιστικού κεφαλαίου και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR).
Επίσης η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα αναβάλει τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο σύνολο της ΕΕ για το 2020 και θα επεκτείνει την αναβολή σε όλες τις τράπεζες που υπόκεινται στο τεστ αντοχής για το 2020.
Επιπλέον η Πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει έναν προσωρινό φάκελο πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους «διασφαλίζοντας μια ισχυρή συμβολή από τα προγράμματα αγορών του ιδιωτικού τομέα».
Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), αυτό θα στηρίξει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας σαν αυτή που διανύουμε.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.