Ο χρυσός όχι μόνο περιμένει τον Άη Βασίλη αλλά δεν έχει και ιδιαίτερες προσδοκίες για το 2022, ένα έτος που αναμένεται να χαρακτηριστεί από την άνοδο του δολαρίου καθώς η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ έρχονται και άλλες τρεις αυξήσεις μέσα στο 2023. Την ίδια ώρα, το 2022 εκτιμάται ότι θα χαρακτηριστεί - τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο – από τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, αν και υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι σταδιακά χάνει το ρόλο του «ασφαλούς καταφυγίου».
Τα τρία σενάρια της Societe Generale, οι εκτιμήσεις των Bank of America και Deutsche Bank, ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων και τα σημάδια «κόπωσης» που βλέπουν οι αναλυτές της ING.
Societe Generale: Τιμή-στόχος 1.900 δολάρια
Ας ξεκινήσουμε από τη γαλλική τράπεζα η οποία ουσιαστικά προβλέπει ότι ο χρυσός στα μισά του 2022 θα καλύψει το χαμένο έδαφος του 2021 και θα επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν στο τέλος του 2020. Η Societe Generale έχει κάνει τρία σενάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στο βασικό σενάριο, στο οποίο δίνει πιθανότητες επιβεβαίωσης 50%, προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα ενισχυθεί στα 1.900 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι αναλυτές της τράπεζες δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed πριν τον Απρίλιο. Σε συνδυασμό με τις αναβαθμισμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, η SocGen βλέπει ένα τέλειο μείγμα «αρνητικών πραγματικών επιτοκίων» για τον χρυσό. Επίσης, τα διαθέσιμα των ETFs βρίσκονται μόλις 11,6% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά και πολύ πάνω από το μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Το δεύτερο σενάριο με πιθανότητα 25% τοποθετεί τον χρυσό στα 1.700 δολάρια την ουγγιά. Σύμφωνα με το σενάριο, οι τιμές του χρυσού θα δεχθούν έντονες πιέσεις καθώς η αύξηση των εμβολιασμών θα περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία. Αυτό θα μειώσει την αποστροφή κινδύνου που είναι απαραίτητη για τον χρυσό και θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των περιορισμών και αύξηση της κατανάλωσης.
Το τρίτο σενάριο, επίσης με πιθανότητες 25%, αναφέρει ότι η τιμή του χρυσού θα ανέβει έως τα 2.100 δολάρια σε ένα περιβάλλον που η οικονομία επιβραδύνει και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να πατήσουν φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.
Bank of America: Τιμή-στόχος 1.925 δολάρια
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα προβλήματα με τις πρώτες ύλες και την παραγωγή, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να παραμείνει για αρκετό διάστημα σε επίπεδα που προκαλούν προβλήματα.
Σύμφωνα με την Bank of America, η τιμή του Brent θα ενισχυθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο ενώ θα σημειωθεί άνοδος και στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Η πρόβλεψη για τον χρυσό τον τοποθετεί στα 1.925 δολάρια το 2022, δίνει δηλαδή περιθώρια ανόδου 7,7% από τα σημερινά επίπεδα.
Deutsche Bank: Τιμή-στόχος 1.750 δολάρια
Η γερμανική τράπεζα τονίζει ότι ο χρυσός «ματώνει» σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων ενώ και το 2021 οι επιδόσεις τους δεν ικανοποίησαν. Οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως asset το 2022 και θα ολοκληρώσει το νέος έτος στα 1.750 δολάρια. Με άλλα λόγια, η DB δίνει μικρά περιθώρια πτώσης της τάξης του 2,1%. Όμως το σχόλιο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι αυτό που λέει ότι ο χρυσός δεν είναι πλέον το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Credit Suisse: Τιμή-στόχος 1.759 δολάρια
Η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων απειλούν τον χρυσό, σημειώνει η ελβετική τράπεζα, με τους αναλυτές της να εκτιμούν ότι σε περιβάλλον ενίσχυσης του δολαρίου, ο χρυσός αναμένεται να υποχωρήσει το 2022 στο επίπεδο των 1.759 δολαρίων, από 1.787 δολάρια που έκλεισε χθες. Αν πέσει μέσα η Credit Suisse, προβλέπει στη συνέχεια ότι ο χρυσός θα δοκιμάσει το επίπεδο των 1.691 δολαρίων και η επόμενη στήριξη θα είναι στα 1.561 δολάρια. Αν δεν πέσει μέσα και ο χρυσός σημειώσει ράλι, τότε το επίπεδο αντίστασης είναι στα 1.877 δολάρια.
ING: Τιμή-στόχος 1.730 δολάρια
Για «κόπωση» του χρυσού, κάνει λόγο η ING, επισημαίνοντας τόσο την πρόθεση της Fed να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων όσο και τη γενικότερη τάση σύσφιξης των συνθηκών ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ολλανδική τράπεζα τοποθετεί την τιμή του χρυσού στα 1.750 δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και στα 1.730 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, όταν θα πλησιάζει η πρώτη αύξηση της Fed.