«Καμπανάκι» από την DBRS για την αξιολόγηση της Ιταλίας

«Καμπανάκι» από την DBRS για την αξιολόγηση της Ιταλίας

Αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας και τις προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Matteo Renzi, ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του αναλυτή του οίκου Fergus McCormick, η αξιολόγηση της Ιταλίας κινδυνεύει με υποβάθμιση. «Αναμένουμε περιορισμένη κυβερνητική σταθερότητα και ενισχυμένη πολιτική αβεβαοότητα βραχυπρόθεσμα... και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών για τραπεζικούς τίτλους σε αυτή την περίοδο άμεσης αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης», σημειώνει ο αναλυτής της DBRS.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της χώρας είναι πολύ σημαντική για τις τράπεζες, καθώς ενδεχόμενη υποβάθμιση θα σήμαινε ότι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ο McCormick δεν είπε αν ο οίκος θα αποφασίσει για την αξιολόγηση της Ιταλίας πριν την προγραμματισμένη για τις 3 Φεβρουαρίου του 2017 «ετυμηγορία». Τόνισε, ωστόσο, ότι η τύχη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, Monte Paschi, η οποία θα προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές έως το τέλος του μήνα για να αποφύγει τα χειρότερα, αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας για τη χώρα.

«Οι κανόνες προβλέπουν ότι στην περίπτωση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση, θα πρέπει να εφαρμοστεί το bail-in. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ιταλοί μέτοχοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλο κομμάτι της Monte Paschi, έτσι αυτό θα αύξανε το χρέος πολλών νοικοκυριών και θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη χαμηλή ανάπτυξη της χώρας».