Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη στην ανάπτυξη των startups, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν από την ανάληψη της δεύτερης πενταετούς θητείας της.
Στην ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από την ψηφοφορία που επιβεβαίωσε το «κολέγιο των επιτρόπων», η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο αυτού που ονόμασε «κενό καινοτομίας» — προσφέροντας περισσότερη υποστήριξη για την ανάπτυξη των startups και μείωση της γραφειοκρατίας που μπορεί να εμποδίζει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πρόσβαση στα 27 κράτη- μέλη της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Η υποστήριξη για καινοτόμους είναι ένα βασικό στοιχείο της δεύτερης θητείας της von der Leyen — εξ ου και η απόφαση να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά, ένας επίτροπος με χαρτοφυλάκιο επικεντρωμένο στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στην ομιλία της στους ευρωβουλευτές τόνισε τα «καλά νέα» ότι το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι «ισάξιο με τις ΗΠΑ και την Κίνα», όμως υπογράμμισε ότι μόνο το 1/3 αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.
«Είμαστε περίπου τόσο καλοί όσο οι ΗΠΑ στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Αλλά όταν πρόκειται για ανάπτυξη, τα πάμε πολύ χειρότερα από τους ανταγωνιστές μας. Πρέπει να κλείσουμε αυτό το χάσμα», προειδοποίησε.
Όσον αφορά ατη μεταρρύθμιση των συνθηκών για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων, περιόρισε τη στρατηγική της «να επενδύσει περισσότερα και να επικεντρωθεί καλύτερα».
«Για να είμαστε ανταγωνιστικοί, η Ευρώπη πρέπει να είναι το σπίτι του επόμενου κύματος τεχνολογιών αιχμής», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά της χρηματοδότησης, είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται «επειγόντως» περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις εάν πρόκειται να υλοποιήσει τη φιλοδοξία της να στραφεί σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα — επομένως σχεδιάζονται και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Οι επιχειρηματικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,3% του ΑΕΠ. Αυτό συγκρίνεται με 1,9% στην Κίνα και 2,4% στις ΗΠΑ. Αυτό το χάσμα ιδιωτικού κεφαλαίου είναι ο κύριος λόγος που υστερούμε στις συνολικές δαπάνες Ε&Α, και επομένως στην καινοτομία», είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων — ένα καθήκον που έχω αναθέσει στη Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι (σ.σ. Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων). Θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να βρουν το κεφάλαιο που χρειάζονται εδώ στην Ευρώπη».
Το κεντρικό πλαίσιο της ομιλίας για την υποστήριξη της καινοτομίας ως κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι πιθανό να είναι καλό νέο για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αν και ορισμένοι μπορεί να αναρωτιούνται εάν η ιδέα ότι η ΕΕ απλοποιεί την τεράστια μάζα κανονισμών της είναι οξύμωρο — ειδικά καθώς οι Βρυξέλλες ιστορικά υπερηφανεύονται ότι είναι πρωτοπόροι στη θέσπιση κανόνων.