Οι συνθήκες στην οικονομία και στην κοινωνία μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς, λόγω της πανδημίας και ως εκ τούτου εκ των πραγμάτων η όποια πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Βουλή τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, που μεταξύ των άλλων προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 4,8%. Ένα μέγεθος το οποίο είναι σημαντικά «κουρεμένο» σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκτίμηση που ήταν 7,5%.
Οι συνθήκες στην οικονομία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες εξαιτίας της πανδημίας και ως εκ τούτου οι παραπάνω πρόβλεψη μπορεί να φανεί στο τέλος της ημέρας ως ιδιαίτερα αισιόδοξη ή συντηρητική. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι η πρόβλεψη είναι συντηρητική και αφήνει να εννοηθεί ότι εάν το εμβόλιο φέρει πιο ταχύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία θετική έκπληξη.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις δύο είναι τα κλειδιά που μπορούν να την πόρτα της ανάπτυξης. Το πρώτο έχει να κάνει με την βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, τον τουρισμό και το δεύτερο την κατανάλωση.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό η εκτίμηση είναι ότι τα συνολικά έσοδα το 2021 θα ανέλθουν στο 60% των εσόδων του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 12 δις ευρώ. Εφέτος στο 9μηνο τα έσοδα είναι μόλις 3,5 δις ευρώ και πολύ δύσκολα θα υπερβούν τα 4 δις, ποσό που τελικά είναι πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Η πτώση για το 2020 «τρέχει» με ποσοστό 78%, ενώ τον Σεπτέμβριο η μείωση είναι σχετικά μικρότερη και έφτασε το 70%.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δηλώνει ότι η πρόβλεψη στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, δηλαδή σε στοιχεία που συνέλεξε από τους tour operator και τις αεροπορικές εταιρίες. Σύμφωνα με αυτά στην περίπτωση που το εμβόλιο (α), λειτουργήσουν άμεσα και φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα έρθουν τουρίστες στην χώρα. Εκφράζεται μάλιστα η βεβαιότητα ότι ο στόχος του 60% είναι εφικτός.
Το άλλο μέγεθος που θα κρίνει την ανάπτυξη του 2021 είναι η κατανάλωση. Αυτή προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί κατά 3%, όταν η μείωση για το 2020 εκτιμάται ότι τελικά θα φτάσει σε ποσοστό 7,6%. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική είναι η εν λόγω εκτίμηση, απλά να σημειωθεί ότι το 2019, που η ανάπτυξη ήταν στο 1,9%, η αύξηση της κατανάλωσης ήταν της τάξεως επίσης του 1,9%. Στην «μάχη» για την αύξηση της κατανάλωσης μεγάλο όπλο μπορεί να αποδειχθούν οι καταθέσεις που μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά περίπου 11 δις.
Τέλος να σημειωθεί ότι την ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα την στηρίξουν και οι εξαγωγές που θα αυξηθούν κατά 22,5%.