Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης και η Κομισιόν μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην πρόσφατη έκθεσή του προέβλεψε ότι θα κινηθεί στο 2%. Όλο και περισσότεροι θεσμοί συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί χαμηλότερα από το στόχο του προϋπολογισμού, ο οποίος αρχικά είχε τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και μετά αναθεωρήθηκε στο 2,3%, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικά βαρίδια στην ελληνική οικονομία, τα οποία δεν επιτρέπουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η ελληνική οικονομία το 2018 αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 1,9% του ΑΕΠ. Για το 2017 η Επιτροπή διαπιστώνει ανάπτυξη ύψους 1,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά από το 2007 ξεπερνά το 1%. Τέλος, για το 2019 η πρόβλεψη της Επιτροπής φτάνει στο 2,3% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της εαρινής έκθεσης της Επιτροπής για την ανάπτυξη είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, όταν εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην κατώτερη των εκτιμήσεων απόδοση που παρουσιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Όπως αναφέρει η έκθεση, η ανεπαρκής απόδοση στο τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης δείχνει ότι τα νοικοκυριά ενδεχομένως είναι περισσότερο πιεσμένα οικονομικά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά και ότι οι σημαντικές βελτιώσεις στην απασχόληση χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης.
Η Κομισιόν προβλέπει ακόμα ότι η χρονιά θα είναι καλή για τον τουρισμό, αλλά και ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να φθάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Υπό την εκτίμηση όμως ότι η ζήτηση για εισαγωγές θα είναι επίσης ενισχυμένη ως αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων, θεωρεί ότι το ισοζύγιο είναι μάλλον απίθανο να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 και να τον διατηρήσει το 2019.
Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις της Επιτροπής για το χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 177,8% το 2018 και στο 170,3% το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 0,5% το 2018 και 1,2% το 2019, σε σχέση με 1,1 το 2017.
Καλύτερες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και θα πέσει κάτω από το 20% του χρόνου. Ειδικότερα, το 2018 η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 20,1% και στο 18,4% το 2019.
Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ελαφρώς πιο συντηρητικές για το 2018 καθώς προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,3% (σε σχέση με 11,5% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Για το 2019, ωστόσο, η πρόβλεψη παραμένει σταθερή στο 12,1%.
Π. Μοσκοβισί: «Εντός τροχιάς» για ολοκλήρωση του προγράμματος
Η Ελλάδα είναι «σε σωστή τροχιά» για την ολοκλήρωσή του στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση από τις ελληνικές αρχές, να δουλευτεί περισσότερο η στρατηγική για την ανάπτυξη της κυβέρνησης για την οποία «υπάρχει μία ισχυρή βάση που πάντα μπορεί να βελτιωθεί».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι αναμένεται να συζητηθεί τις «επόμενες εβδομάδες», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση των προβλέψεων με την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά όλοι -και εννοώ όλοι- πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο επίτροπος Οικονομικών.
Διαβάστε ακόμα:
- ΝΔ: Μετά από ΔΝΤ - ΟΟΣΑ και η Κομισιόν ψαλιδίζει το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
- Πηγές ΥΠΟΙΚ για Κομισιόν: Αναμενόμενο γεγονός η καθοδική αναθεώρηση