Κάτι μεγάλο... ψήνεται για τα «κόκκινα» δάνεια

Κάτι μεγάλο... ψήνεται για τα «κόκκινα» δάνεια

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε κοινοτική οδηγία με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να εξελιχθούν σύντομα οι στρατηγικές διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις, οι διαγραφές και οι πωλήσεις δανείων να λάβουν πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τις τράπεζες, κυρίως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, και οι ευρύτερες ανησυχίες για τον κλάδο (κερδοφορία, κεφάλαια) αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την συνολικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πληροφορίες του Liberal αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται... στα σκαριά η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), στα πρότυπα του μοντέλου που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χορηγήσεων, πωλήσεις σε funds και διαγραφές στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο, θα αποτελέσουν το... μενού της «επιθετικής διαχείρισης».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Daniele Nouy, έχει στα χέρια της σχετική μελέτη για το ύψος των «κόκκινων» δανείων και την ποιότητα αυτών και πλέον ξεκινά η φάση της διαβούλευσης με τις τράπεζες και τις αρμόδιες αρχές. Σε αυτό άλλωστε συνέβαλε η πρόσφατη ολοκλήρωση των stress tests και η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό που άλλαξε μετά το Brexit είναι οι αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες αρχικά της Ιταλίας και εν συνεχεία ολόκληρης της Ευρώπης. Αρχικά ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) ήθελε να δώσει την «ιδιοκτησία» του σχεδίου στις ίδιες τις τράπεζες. Αυτές θα αποφάσιζαν για τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο θα μείωναν τα «κόκκινα» δάνεια.

Πλέον, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διαβούλευση, όμως αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για κάθε τράπεζα και κυρίως για αυτές που το ποσοστό των NPEs ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο. Οι στόχοι θα είναι για κάθε τράπεζα ξεχωριστοί τόσο ως προς το απόλυτο ποσό μείωσης σε ευρώ, όσο και ως προς τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του σχεδιασμού.

Στον SSM και στη Γενική Διεύθυνση Μικροληπτικής Εποπτείας θέλουν να ενσωματώσουν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στη μελέτη για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης για να καταλήξουν στις κατευθυντήριες γραμμές που θα λάβουν τη μορφή κοινοτικής οδηγίας. Το μίγμα, ωστόσο, των εργαλείων διαχείρισης θα είναι για όλους το ίδιο, όπως και τις ελληνικές τράπεζες, των οποίων οι στόχοι θα συμφωνηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον SSM, οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στις βασικές πτυχές της στρατηγικής, της διακυβέρνησης και της λειτουργίας των τραπεζών που είναι καθοριστικές για την επιτυχή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Τυπικά, η οδηγία παρέχει συστάσεις προς τις τράπεζες και καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές που έχει εντοπίσει ο επόπτης των τραπεζών και θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλους.

Διχασμένη ξανά η Ευρώπη

Με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται αναγκαστικά –όπως και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης– ένα βήμα μπροστά καθορίζοντας πρώτες τους στόχους τριετίας, η προσοχή εστιάζεται στη διαχείριση των 360 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που καταστρέφουν τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών.

Όμως και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, η Ευρωζώνη εμφανίζεται «διχασμένη». Από τη μία πλευρά είναι ξανά οι χώρες του Νότου που βλέπουν τις τράπεζές τους να αναζητούν κεφάλαια και ζητούν μία πανευρωπαϊκή λύση καθώς θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα. Στον αντίποδα, οι χώρες του σκληρού πυρήνα θα ήθελαν να αφήσουν το θέμα των προβληματικών δανείων για μετά το 2017, όταν θα έχει λήξει ο... πολιτικός συναγερμός στην Ευρώπη με τη διενέργεια εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η «αναβάθμιση» των συστάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια σε κοινοτική οδηγία με κατευθυντήριες γραμμές είναι ένα πρώτο βήμα που όμως δεν λύνει το πρόβλημα αλλά μεταθέτει για αργότερα την ουσιαστική αντιμετώπισή του. Γιατί αν η οικονομία δεν ανακάμψει οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε τράπεζες ζόμπι που θα πωλούν δάνεια σε υπερβολικά χαμηλές τιμές σε διεθνή funds και στη συνέχεια θα αναζητούν κεφάλαια για να καλύψουν τα κενά τους από τις ίδιες... επενδυτικές τσέπες.

Η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού - ταμείου που θα αγοράζει ή θα διαχειρίζεται δάνεια έχει τεθεί στο τραπέζι όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε λύση απαιτεί ευρωπαϊκά κονδύλια, άρα και μεγαλύτερη συνεισφορά των Γερμανών και των Γάλλων για τους «ανεύθυνους» του Νότου κρίνεται απαγορευτική.