Η οικονομία της Ισπανίας, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό χρειάζεται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγει «μόνιμα» επίπεδα δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Ως μία από τις χώρες που επλήγη περισσότερο από τον κορονοϊό, η Ισπανία οδεύει προς τη χειρότερη οικονομική της επίδοση στα χρονικά το 2020, με την κεντρική τράπεζα να προβλέπει συρρίκνωση της τάξης του 9%-11,6%.
«Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου δεν θα υπάρξουν διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα εκ μέρους των αρχών μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια, η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πάνω από το 100% στο τέλος του 2030», αναφέρει η ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για το 2019.
Σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας δε, η τράπεζα προβλέπει πιθανή συρρίκνωση 15,1% στο τρέχον έτος.
Ο διευθυντής της τράπεζας Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έχει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τη δυνατότητα διεύρυνσης.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής οικονομικών της κεντρικής τράπεζας Όσκαρ Άρσε συμβουλεύει την ισπανική κυβέρνηση να καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αν οι όροι είναι ευνοϊκότεροι από αυτούς της αγοράς, τονίζοντας ότι είναι λάθος να στιγματίζεται η πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους.