Χρειάστηκε να φτάσουμε στο φθινόπωρο του 2020 και να περάσουν 5,5 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθούν οι καταστροφικές για την ελληνική οικονομία συνέπειες από την επιβολή των capital controls.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αναθεώρησης του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε λόγω συμπλήρωσης 5ετίας. Το αποτέλεσμα ήταν εφιαλτικό καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν «ξεφούσκωσε» κατά τέσσερα ολόκληρα δις. ευρώ. Απάντηση στο «γιατί τόσο μεγάλη πτώση» δεν δόθηκε.
Ωστόσο, όσοι ανέλυσαν τα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βασική αιτία είναι η επανεκτίμηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κυρίως στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Με πιο απλά λόγια, η επιβολή των capital controls «απέκρυψε» την ύφεση κατά το πρώτο διάστημα επιβολής τους καθώς ο περιορισμός των συναλλαγών αποτυπώθηκε με κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών. Με το που ξεκίνησαν οι εισαγωγείς να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές, τους, άρχισε να αποτυπώνεται και η πραγματική εικόνα του ΑΕΠ. Ιδού λοιπόν ο βασικός λόγος για τον οποίο η «ζημιά» στο ΑΕΠ γινόταν μεγαλύτερη με την πάροδο των ετών και όσο προχωρούσαμε προς την πλήρη απελευθέρωση των συναλλαγών.
Το ΑΕΠ του 2016, βυθίστηκε από τα 176,488 δις. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά, στα 175,248 δις. ευρώ με την απώλεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από 1 δις ευρώ. Το 2017, το «άνοιγμα» ξεπέρασε τα 2 δις. ευρώ καθώς από τα 180,218 δις. ευρώ φτάσαμε στα 177,492 δις. ευρώ. Και το 2018 και το 2019, η ζημιά κορυφώθηκε φτάνοντας στα 4 δις. ευρώ.
Τα 4 δις. ευρώ που λείπουν πλέον από το ΑΕΠ της χώρας έρχονται να επιτείνουν την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στα 162-163 δις. ευρώ ενώ χωρίς την ζημιά των capital controls θα κυμαινόταν στα 166-167 δις. ευρώ. Το χρέος θα περιοριζόταν στο 203,6% του ΑΕΠ ενώ τώρα θα φτάσει στο 208-209%. Επίσης, η προσπάθεια επαναφοράς της αναλογίας κάτω από το 200% μέσα στο 2021, δεν θα «κόστιζε» αρκετά δις. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα. Για το 2021, η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από την «ρετσινιά» του διπλάσιου ως προς το ΑΕΠ χρέους. Με δεδομένο όμως ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ελλειμμάτων, για να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος στα 342-343 δις. ευρώ, θα πρέπει να «θυσιαστεί» ένα σημαντικό τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Μικρότερο ΑΕΠ, σημαίνει βέβαια και διόγκωση όλων των βασικών δημοσιονομικών δεικτών όπως το πρωτογενές έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.