Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, μετά τo θετικό βαθμό που έλαβε η ελληνική οικονομία από τους δανειστές στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης. Πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκε η σχετική έκθεση η οποία και βάζει πολύ βαθμό στην ελληνική κυβέρνηση, για την ανταπόκρισή της στις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται παράλληλα πως μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις...
Στο σημείο που πρέπει να σταθεί κανείς ιδιαίτερα είναι η ανάλυση που κάνουν οι δανειστές για το χρέος, που στο βασικό σενάριο έχει πολύ θετική αξιολόγηση. Σύμφωνα με αυτά, παρά το γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι προοπτικές του χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εντούτοις διαφαίνεται επαναφορά του χρέους σε καθοδική τροχιά ως προς το ΑΕΠ από το 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το χρέος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 207% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 180,5% του ΑΕΠ το 2019. «Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από την επόμενη χρονιά.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να κινηθούν περίπου στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, πριν μειωθούν σε περίπου 13% του ΑΕΠ έως το 2060».
Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της. Τα άνευ προηγουμένου γεγονότα οδήγησαν σε απότομη οικονομική ύφεση και σε «πάγωμα» ορισμένων μεταρρυθμίσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων.
Οι δανειστές στην έκθεσή τους δίνουν μεγάλη σημασία στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα και την επικείμενη εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΑΑΔΕ, αλλά και στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ αξιολογούν θετικά το νέο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, μάλλον οι εκτιμήσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ξεπερασμένες και αυτό διότι ήδη η κυβέρνηση έχει ανεβάσει σημαντικά τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του 2020, αλλά και του 2021. Σε αυτά έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, αλλά του ελλείμματος.
Διαβάστε ακόμα:
- Χρ. Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε ότι η Κυβέρνηση κράτησε υπεύθυνη στάση απέναντι στην πανδημία