Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να αποτραπεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Η στρατηγική προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, καθώς και ίδρυση εθνικών bad banks. To σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, όπου στο τραπέζι βρίσκεται υπό εξέταση η πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία μιας Asset Management Company η οποία έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο Ηρακλής.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις δήλωσε: «Η ιστορία μας δείχνει ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νωρίς και αποφασιστικά, ειδικά αν θέλουμε οι τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αναλαμβάνουμε προληπτική και συντονισμένη δράση τώρα. Το σημερινό σχέδιο θα συμβάλλει στην ομαλή και βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, βοηθώντας τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα δάνεια αυτά από τους ισολογισμούς τους και να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Mairead McGuinness σημείωσε: «Πολλές επιχειρήσεις και πολλά νοικοκυριά βρίσκονται υπό ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας: Βασική προτεραιότητα της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν την απαιτούμενη στήριξη από τις τράπεζες. Σήμερα προωθούμε ένα πλαίσιο μέτρων που ενώ διασφαλίζει την προστασία των δανειοληπτών, μπορεί παράλληλα να αποτρέψει μία παρόμοια αύξηση των NPLs με αυτή που βιώσαμε κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση».
Η Κομισιόν προτείνει μία σειρά μέτρων με 4 κεντρικούς στόχους:
1.Την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να βγάλουν από τα βιβλία τους τα NPLs, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία για τους δανειολήπτες. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν για τις εταιρείες διαχείρισης, η οποία συζητείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν την προστασία των δανειοληπτών στη δευτερογενή αγορά. Η Κομισιόν θεωρεί ότι αξίζει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό κέντρο συλλογής στοιχείων για αν ενισχυθεί η διαφάνεια της εν λόγω αγοράς. Ένα τέτοιο κέντρο θα λειτουργήσει ως «αποθήκη» δεδομένων που θα υποστηρίξει την αγορά NPLs για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των δανείων.
2.Τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου στην ΕΕ. Αυτό θα συμβάλλει στη σύγκλιση των διαφόρων πτωχευτικών πλαισίων ανά την Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας του καταναλωτή. Η μεγαλύτερη σύγκλιση των πτωχευτικών διαδικασιών θα ενισχύσει τη νομική ακρίβεια και θα επιταχύνει την ανάκτηση αξιών προς όφελος τόσο των πιστωτών όσο και των δανειοληπτών. Η Κομισιόν καλεί το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν στην πρόταση για την εναρμόνιση των κανόνων που επιταχύνουν τις εξωδικαστικές διαδικασίες.
3.Την ίδρυση και μεταξύ τους συνεργασία εθνικών εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (AMC), ή bad banks. Οι Asset Management Companies είναι οχήματα που ανακουφίζουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δίνοτας τους τη δυνατότητα να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους τα NPLs. Αυτό βοηθά τις τράπεζες να εστιάσουν στη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αντί να διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στα κράτη-μέλη για την ίδρυση AMCs – αν το επιθυμούν – και θα διερευνήσει το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου bad banks. Οι εθνικές AMCs είναι πολύτιμες γιατί ωφελούνται από την εξειδίκευση κάθε χώρας, ωστόσο ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών AMCs θα τους έδινε τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για τον καλύτερο συντονισμό. Το δίκτυο των AMCs μπορεί να αξιοποιεί δεδομένα από το ηλεκτρονικό κέντρο για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των AMCs αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών με επενδυτές, δανειολήπτες και εταιρείες διαχείρισης.
4.Την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Ενώ ο τραπεζικός κλάδος της Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την εποχή μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεδομένων των ειδικών συνθηκών της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα στήριξης, όπου χρειάζεται, για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στο πλαίσιο της Οδηγίας BRRD και του πλαίσιου κρατικών ενισχύσεων.