Μπορεί η κυβέρνηση να «πανηγυρίζει» ότι, τουλάχιστον, σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης η συμφωνία κλείνει τις επόμενες ώρες και σύντομα θα βγει «λευκός» καπνός, όμως ένας ατελείωτος Γολγοθάς για την πραγματική οικονομία ουσιαστικά τώρα αρχίζει.
Η πιο κρίσιμη «ζαριά» ρίχνεται στο σημερινό Eurogroup, στο Στρασβούργο, όπου θα διαφανεί εάν οι δανειστές θέλουν να κλείσουν τώρα την αξιολόγηση ή θα επιμείνουν στη θεσμοθέτηση και του πακέτου «αποτυχίας» των 3,5 δισ. ευρώ δρομολογώντας άλλες εξελίξεις, καθώς θα ανεβάσουν τον τελικό «λογαριασμό» από τα 5,4 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο «μαύρος καπνός» και μόνο των 5,4 δισ. νέων μέτρων θα «πνίξει» την αγορά, καθώς η «ασφυξία» που θα επιφέρει στα εισοδήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων θα «εξαφανίσει» την κατανάλωση, τους τζίρους, ακόμη όμως και τα προσδοκώμενα έσοδα του δημοσίου.
Είναι από τους πρώτους κανόνες των οικονομικών ότι φόρος στο φόρο φέρνει… χρέος, τον οποίο η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά, όμως πολύ σύντομα θα τον συνειδητοποιήσει, εκ των υστέρων και αυτόν, αφού η ελληνική κοινωνία οδηγείται, εσκεμμένα, για πρώτη φορά, σε πτώχευση.
Όμως οι οικονομικοί υπουργοί ξέχασαν, όπως έλεγε και ο Άνταμ Σμιθ, ότι οι φόροι θα πρέπει να αντιστοιχούν στη φοροδοτική ικανότητα του ατόμου, και επιπλέον θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ευκόλως βεβαιούμενοι και αποδοτικοί.
Το «βουνό» φόρων και εισφορών που φέρνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» είναι και μαθηματικά βέβαιο, όπως έχει αποκαλύψει το Liberal.gr, ότι θα «γονατίσει» όσους ακόμη, μετά από έξι χρόνια κρίσης και ύφεσης, έχουν καταφέρει και στέκονται όρθιοι.
Η σχεδιαζόμενη οικονομική πολιτική «εξαθλίωσης» έχει συγκεκριμένο και μοναδικό στόχο ακριβώς τους μικρομεσαίες επαγγελματίες και επιχειρηματίες της χώρας, τους οποίους οδηγεί σε εξαφάνιση μέσω της φοροληστείας που εξαπολύεται στο «βωμό» του Μνημονίου ΙΙΙ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Οι εκκλήσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας και των ανθρώπων της αγοράς, δυστυχώς, έπεσαν στο «κενό», αφού το οικονομικό επιτελείο δεν έλαβε υπόψη του ότι τραβώντας από την «πρίζα» της εντατικής την πραγματική οικονομία ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες λουκέτα και οδηγεί στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Και όλα αυτά φυσικά την ώρα που τα «φέσια» στις Εφορίες, με βάση και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ξεπερνούν πλέον τα 90 δισ. ευρώ, αφού οι φορολογούμενοι αφήνουν ήδη απλήρωτους φόρους και πρόστιμα περίπου 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Η ακολουθούμενη καταστροφική οικονομική πολιτική λοιπόν το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις οφειλές προς το δημόσιο, ενώ θα αυξήσει δραματικά και τα κρούσματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Επιπτώσεις τις οποίες πάντως τις έχει προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής από το Δεκέμβριο του 2015, οπότε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση νέας φοροεπιδρομής και οι μέχρι σήμερα συνεπείς φορολογούμενοι θα κηρύξουν «στάση πληρωμών» αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Αρμαγεδδών φόρων και εισφορών
Το «τοπίο φτώχειας» που καταφέρνουν να στήσουν οι κυβερνώντες συνθέτουν:
*στο Ασφαλιστικό 1,8 δισ. ευρώ: οι μειώσεις των επικουρικών έως 40%, των νέων κύριων συντάξεων έως και 30% εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2020, η περικοπή του εφάπαξ έως 15% και των μερισμάτων έως 20%
*στην Άμεση Φορολογία 1,8 δισ. ευρώ: οι νέες επιβαρύνσεις «χτυπούν» όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν από 8 έως και 176 ευρώ, αλλά και τους «πλούσιους» με εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ που θα πληρώσουν επιπλέον φόρους από 101 ευρώ μέχρι και τις 3.851 ευρώ.
Ελαφρύνσεις από 76 έως και 399 ευρώ θα έχουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 200 έως και 764 ευρώ που θα δηλώσουν εισοδήματα μέχρι 32.000 ευρώ σε ετήσια βάση, όμως αυτές θα εξανεμιστούν στην πορεία από την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών
Επίσης, με το νέο φορολογικό αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 15%, ενώ πολύ βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.
Ειδικότερα, το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, αντί για 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 35.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Για ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ και άνω επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 45%.
Παραδείγματα
1. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή 1.667 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
- Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 6.790 ευρώ.
- Φόρος εισοδήματος: 2.906 ευρώ
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 26,62 ευρώ.
- Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 10.372,62 ευρώ ή το 51,86% του ετήσιου εισοδήματος.
2. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ 4.167 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
- Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 16.975 ευρώ.
- Φόρος εισοδήματος: 8.419,25 ευρώ
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 872,62 ευρώ.
- Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 26.916,87 ευρώ ή το 53,83% του ετήσιου εισοδήματος.
*στην Έμμεση Φορολογία 1,8 δισ. ευρώ: «βροχή» θα πέσουν οι ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24%, αλλά και από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, του φόρου στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα, την αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία, την επιβολή νέου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, τη θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αλλά και την επιβολή φόρου στις συνδέσεις ίντερνετ.
*τα κόκκινα δάνεια που «πωλούνται» σε τιμή ευκαιρίας: η κυβέρνηση φαίνεται πως «κέρδισε» μεν την προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών για ένα ή δυο χρόνια, όμως όλα τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν σε ξένα funds, αλλάζοντας πλήρως και το τοπίο στην κτηματαγορά.