Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στα χέρια του CVC περνάει το νοσοκομείο Υγεία, καθώς η MIG έκανε αποδεκτή τη νέα βελτιωμένη πρόταση. Μετά την εξέλιξη αυτή, η προσπάθεια της πλευράς Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου να καθυστερήσει ή και να ματαιώσει την συμφωνία έπεσε στο κενό.
Υπενθυμίζεται πως το περασμένη Σάββατο, η πλευρά Αποστολόπουλου είχε καταθέσει, μέσω email, μη δεσμευτική πρόταση για το Υγεία με τιμή 0,95 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,92 ευρώ που ήταν η δεσμευτική προσφορά του CVC.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή είχε πολλά κενά με το κυριότερο ότι δεν ήταν δεσμευτική. Προϋπέθετε οικονομικό έλεγχο και αν και εφόσον όλα έκρινε ότι ήταν καλά, τότε και μόνο τότε θα έκανε την πρόταση δεσμευτική.
Χθες όμως το τοπίο ξεκαθάρισε με την πλευρά του CVC να κάνει ρελάνς και να ανεβάζει το τίμημα στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που έγινε τελικά αποδεκτό από την πλευρά της βασικού μετόχου του Υγεία της MIG. Έτσι πλέον νέος ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου γενικού νοσοκομείου στην Ελλάδα έγινε το fund CVC που ήδη ελέγχει το Metropolitan και το ΙΑΣΩ General.
Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση αναδιάρθρωσης του κλάδου της ιδιωτικής υγείας με το CVC να αναδεικνύεται σε απόλυτο κυρίαρχο. Να σημειωθεί ότι στον όμιλο Υγεία ανήκουν επίσης τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ.
Η τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του 2018 με την έγκριση των αρχών της συναλλαγής.
Η πλευρά Αποστολόπουλου αναμένεται να αντιδράσει με αγωγές, αλλά όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να έχει καμία απολύτως τύχη, δεδομένου ότι πρόκειται για μία επιχειρηματική κίνηση που λειτούργησε προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων στον όμιλο Υγεία.
Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία. Η χθεσινή κίνηση Πολάκη μάλιστα να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας και να εκφράζει το ενδιαφέρον του δημοσίου να επανακρατικοποιήσει το Νοσοκομείο κρίνεται περισσότερο ως προσπάθεια εντυπωσιασμού και μόνο, αφού ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει σημαντικά κεφάλαια, που το δημόσιο δεν διαθέτει και παράλληλα το πρόβλημα της δημόσιας υγείας δεν εστιάζεται στην έλλειψη χώρων, αλλά οργάνωσης, προσωπικού και χρηστής διαχείρισης.
Η συμφωνία
Ήταν μια συμφωνία που ήρθε μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και «μαχών» σε προσκήνιο και παρασκήνιο, ύστερα από τη… σφήνα που πρόσφατα – και από το… πουθενά – πραγματοποίησε η πλευρά της Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών.
Το CVC Capital Partners ανέβασε την αρχική του πρόταση που ήταν στα 0,92 στα 0,95 ευρώ πλέον, «ακυρώνοντας» κατ' ουσία το επιχειρούμενο ντεμαράζ της πλευράς της Γ. Αποστολόπουλος, που την 1η Ιουλίου κατέθεσε επίσης πρόταση στα 0,95 ευρώ.
Ο όμιλος MIG, μαζί με τους συμβούλους, επέλεξε τα χρηματοοικονομικά και επιχειρησιακά εχέγγυα του CVC Capital Parnters, το οποίο άλλωστε είχε κάνει δεσμευτική πρόταση, εν αντιθέσει με την Γ. Αποστολόπουλος που επανήλθε μόλις πρόσφατα, κάνοντας μη δεσμευτική πρόταση.
Πλέον, μετά τις υπογραφές, αλλάζει ο χάρτης της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, καθώς η CVC Capital Partners - ένα fund με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 50 δισ. δολάρια - γίνεται κυρίαρχος «παίκτης» αποκτώντας το καλύτερο «φιλέτο», ύστερα από την απόκτηση των Metropolitan και ΙΑΣΩ General.
Και τούτο διότι ο όμιλος Υγεία, πέραν του ίδιου του κορυφαίου ιδιωτικού θεραπευτηρίου, έχει υπό την ομπρέλα του το Μητέρα, το Μητέρα Παίδων, το μαιευτήριο Λητώ και το Υγεία στα Τίρανα. Η υπόθεση θα τεθεί υπό την κρίση των αρχών, ενώ αν περάσει και εγκριθεί, τότε το CVC θα ελέγχει άνω του 20% της αγοράς ιδιωτικής υγείας στη χώρα.
Ελκυστικός ο κλάδος υγείας για τα διεθνή κεφάλαια
Όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ο χώρος της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης αποδεικνύεται σε… Ελνοράντο για πολλά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που πλέον εδώ και καιρό στρέφονται σε επιλογές της πραγματικής οικονομίας και σε κλάδους που έχουν ισχυρό μέλλον.
Ασχέτως αν σε κάποιους φαντάζει υπερβολικό το τίμημα, εντούτοις, όπως τονίζουν αναλυτές, ποτέ ένα τόσο μεγάλο fund δεν ξεφεύγει από τις ισχύουσες… νόρμες αποτιμήσεων διεθνώς. Το τίμημα λοιπόν κινείται αυστηρά εντός των καθιερωμένων διεθνώς ορίων για την αποτίμηση νοσοκομείων.
Το οικονομικό εκτόπισμα του Υγεία
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Υγεία αυξήθηκαν κατά 10% το 2017, στα 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει της πρότασης το θεραπευτήριο αποτιμάται πάνω από 290 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αποτίμηση είναι 8,8 φορές υψηλότερη από τη λειτουργική κερδοφορία, όταν διεθνώς θεωρούνται αποδεκτές αποτιμήσεις 8-10 φορές μεγαλύτερες από τα λειτουργικά κέρδη.
Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 131,4% και διαμορφώθηκαν στα 9,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2016. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 206 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίδιες με τη χρήση του 2016.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή του Υγεία έκλεισε στα 0,8560 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 261,7 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα
Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα είναι ελκυστικός, δεδομένου ότι η χώρα, έχει – ως γνωστόν – πολλές πρωτιές σε πολλά επιμέρους ζητήματα (καισαρικές, κατανάλωση αντιβιοτικών κ.λπ.). Παράλληλα, η χώρα μας παραμένει σταθερά πρώτη στην Ευρώπη σε δαπάνες των νοικοκυριών για ιδιωτική υγεία, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, παρ' ότι στα χρόνια της κρίσης υπήρξε μείωση σε απόλυτες τιμές.
Όμως, η βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ – εννέα ετών, ίσως παραδόξως, ευνόησε τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ εξασθένησε το δημόσιο σύστημα του ΕΣΥ (και λόγω των περικοπών).
Το σημαντικό για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι ότι από το 2009 έχει αυξηθεί θεαματικά το ποσοστό δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία, το οποίο κατευθύνεται σε νοσοκομειακή περίθαλψη.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάσθηκε το ΙΟΒΕ, το ποσοστό των δαπανών που κατευθύνονται σε νοσοκομειακή περίθαλψη έχει σχεδόν διπλασιασθεί από το 2009 ως και το 2015: από 17,5% ανήλθε σε 31,8%.
Διαβάστε ακόμα: