«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση - Ποιες στρεβλώσεις καταγράφονται
shutterstock
shutterstock

«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση - Ποιες στρεβλώσεις καταγράφονται

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου παραμένει η αναμόρφωση των τεκμηρίων, με στόχο τη μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30%. Το πλάνο που επεξεργάζονται τα…κεφάλια του υπουργείου Οικονομικών ναι μεν περιλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων με στόχο την ανακούφιση των πολιτών, όχι όμως οριζόντιες αλλαγές που θα εκτινάξουν το δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με πηγές της οδού Νίκης ο προσανατολισμός τους στρέφεται κυρίως στα Ι.Χ αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής, εκεί δηλαδή όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα τεκμήρια είναι εξωπραγματικά και δεν έχουν αλλάξει καθ’όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν δε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Όλα φυσικά βρίσκονται στο τραπέζι της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, θα γίνει η επεξεργασία των προτάσεων, η ακριβής κοστολόγηση και φυσικά η πλήρης χαρτογράφηση των στρεβλώσεων και των αδικιών του διαχρονικού αυτού μέτρου που ταλανίζει τους φορολογούμενους.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι η όποια αλλαγή πάει πλέον πίσω…ημερολογιακά. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα βρίσκεται στην «ατζέντα» της επόμενης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ώστε το ολικώς αναμορφωμένο πλαίσιο τεκμηρίων να τεθεί σε εφαρμογή το 2026. Εξάλλου, με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., το 2025 θα ξεκινούσε η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση τους έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027.

Εν τω μεταξύ από τα στοιχεία προκύπτει ότι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι κατέβαλλαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ. Το μέγα ζήτημα που ανακύπτει από τη χαρτογράφηση των στρεβλώσεων του μέτρου είναι τα τελευταία χρόνια αυτή που πιάνονται στα δίχτυα των τεκμηρίων είναι κατά βάση μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Κατηγορίες φορολογούμενων, δηλαδή, που οι που αδυνατούν να αποκρύψουν τα εισοδήματα τους από την εφορία. Μάλιστα, σχεδόν στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και αυτοί που διαθέτουν ένα σπίτι και ένα εξοχικό και ένα αυτοκίνητο. Αντίθετα, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων ξεγλιστρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που στην πραγματικότητα οδήγησε και στην εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.