Με… μερικά ποτήρια νερό δείχνει να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά της ενεργειακής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η εργαλειοθήκη των μέτρων που προτείνει στα κράτη-μέλη δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση ικανή να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που διογκώνεται σχεδόν καθημερινά. Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, η Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανόδου των τιμών της ενέργειας, καθώς και πιο μεσοπρόθεσμα μέτρα ρυθμιστικού χαρακτήρα.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθιστώντας «βαρύ» τον χειμώνα που έρχεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εκτίμηση για την αποκλιμάκωση των τιμών από τον ερχόμενο Απρίλιο, συμπίπτει έως ένα βαθμό με τις προβλέψεις διεθνών οίκων, ενώ δεν αποκλείονται και νέες αναταράξεις στα επόμενα χρόνια. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο η Κομισιόν πιστεύει ότι η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές.
Αν δει κανείς προσεχτικά το «εγχειρίδιο» που παρέχει στα κράτη-μέλη η Κομισιόν, απουσιάζουν τα δραστικά μέτρα που περιμένουν οι αγορές, σε μία συγκυρία που η ανάκαμψη της οικονομίας εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ο χειμώνας πλησιάζει, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο κείμενο υπάρχουν πολλές διαπιστώσεις, επίσης πολλές παρατηρήσεις, αλλά ελάχιστες άμεσες δράσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν πραγματικά.
Μία από αυτές είναι οι βραχυπρόθεσμες καταβολές σε ευάλωτες ομάδες για την κάλυψη μέρους της αύξησης των λογαριασμών στο ρεύμα, κάτι που έχει ήδη ανακοινώσει η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Μία άλλη δράση είναι η μείωση για περιορισμένο χρόνο της φορολογίας. Αυτή η κίνηση πρέπει να γίνει στοχευμένα και μόνο για ευάλωτες ομάδες.
Από κει και πέρα, η Κομισιόν επιτρέπει να υπάρξουν κρατικές επιδοτήσεις προς βιομηχανίες αρκεί να μην παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες περί ανταγωνισμού και παράλληλα προτείνει τη δημιουργία μίας ομάδας συντονισμού «ενεργειακής φτώχειας και ευάλωτων καταναλωτών».
Ο βασικός πυλώνας των προτάσεων της Κομισιόν είναι η ανάληψη πανευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, όπως οι κοινές εθελοντικές παραγγελίες, με στόχο να αξιοποιηθεί στο βαθμό που είναι δυνατό το διαπραγματευτικό βάρος της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον πλανήτη.
Οι Βρυξέλλες στοχεύουν επίσης στην αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων, μέσω της εξασφάλισης ποσοτήτων πέραν των συμβολαιοποιημένων, για την αποφυγή των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών. Αναφέρεται δε, και σε πρωτοβουλίες που ήδη «τρέχουν», όπως η χρήση πότων του Συστήματος Εμπορίας Εναέριων Ρύπων από τα κράτη-μέλη για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κάτι
που ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Κομισιόν υπεραμύνεται της ενεργειακής μετάβασης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης δεν πρέπει να τη θέτουν σε κίνδυνο.
Το θέμα της ενεργειακής κρίσης θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 21-22 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, η Κομισιόν περιορίζεται σε προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, όπως η καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών, η υπόδειξη προμηθευτή ύστατης ανάγκης στην περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας εταιρείας ενέργειας, η επιτάχυνση των δημοπρασιών ΑΠΕ, της αδειοδότησης και των σχετικών επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγής εξοπλισμού και την ενίσχυση των επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τέλος, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Επιτροπή θα προσθέσει στο πακέτο της Πράσινης Συμφωνίας μέτρα ρυθμιστικού χαρακτήρα για τις αγορές αερίου και υδρογόνου αλλά και μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.