Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Να χτυπήσει στην καρδιά του προβλήματος και να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης επενδύσεων επιδιώκει άμεσα η κυβέρνηση. Χθες ήταν η σύσταση ειδικής επιτροπής από το υπουργείο του Κωστή Χατζηδάκη, για να ξεπαγώσει η επένδυση στις Σκουριές, ενώ προσπάθειες γίνονται σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να εκτιμά ότι οι μπουλντόζες θα μπουν στο εμβληματικό project ανάπλασης του Ελληνικού έως το τέλος του έτους. Στόχος είναι να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό η εικόνα της Ελλάδας.
Πρόκειται για πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης αφενός έχουν προετοιμαστεί και αφετέρου θέτουν ως βασική προτεραιότητα την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μέσω ενός επενδυτικού σοκ. Από την ημέρα, άλλωστε, που φάνηκε στον ορίζοντα η πολιτική αλλαγή, μεγάλοι και μικρότεροι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα προς την Ελλάδα θέλοντας να ανέβουν στο άρμα της ανάκαμψης και να ωφεληθούν από την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Όμως ο στόχος της προσέλκυσης επενδύσεων για να κλείσει το τεράστιο κενό της τελευταίας δεκαετίας μόνο εύκολος δεν είναι, ενώ τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν επενδυτικά πλάνα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας. Το ατελείωτο σίριαλ με το Ελληνικό και τα διαρκή ζητήματα με τις Σκουριές έκαναν την Ελλάδα να μοιάζει εντελώς αφιλόξενη για επενδύσεις.
Η Alpha Bank εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 3%-4% και επενδύσεις έως και 20 δισ. ευρώ ετησίως για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων επισημαίνουν όλοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Ανεξάρτητα, όμως, από το αν η ελληνική οικονομία χρειάζεται 10, 20 ή 30 δισ. ευρώ επενδύσεις το χρόνο για να κάνει το μεγάλο άλμα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να ξεκινήσει άμεσα η πολυπόθητη άρση των εμποδίων, εξαιτίας των οποίων φάκελοι λιμνάζουν και επενδυτικά σχέδια «παγώνουν».
Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο προωθούνται παρεμβάσεις για να επιταχυνθεί κάθε μορφή αδειοδότησης ενώ τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για τη δημιουργία ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Απώτερος σκοπός είναι η κατάρτιση ενός ψηφιακού χάρτη, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στην ουσία θα «σκανάρουν» όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την επένδυση που σχεδιάζουν και αυτό θα είναι εφικτό για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Έτσι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν.
Αυτή είναι η μία πτυχή του σχεδίου επιτάχυνσης των επενδύσεων. Η άλλη είναι η επίλυση των προβλημάτων, καθώς από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέχρι την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, οι προκλήσεις είναι πολλές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται, όπως υπενθύμισε ο Α. Γεωργιάδης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, στην 72η θέση του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Κόστα Ρίκα.
Η συγκεκριμένη μελέτη προσπαθεί να δείξει το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα ανά τον κόσμο, συγκρίνοντας 10 κατηγορίες ενεργειών που επηρεάζουν το επιχειρείν. Η Ελλάδα είναι 153η στην καταχώρηση ακίνητης περιουσίας και 132η στην εφαρμογή συμβάσεων. Την ίδια ώρα καταλαμβάνει την 99η θέση στη ευκολία λήψης πιστώσεων, την 79η θέση στην ηλεκτροδότηση και την 65η θέση στην πληρωμή φόρων. Βρίσκεται δε, στην 51η θέση στην προστασία μετόχων μειοψηφίας, την 44η στην έναρξη επιχείρησης και στην 39η στην έκδοση οικονομικών αδειών.
Η... συμβουλή του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, Πρεμ Γουάτσα, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ακούστηκε σαν ηχώ των όσων αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, αφού ζητά την εφαρμογή φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών για τη δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι κυβερνήσεις έχουν την πολύ σημαντική αποστολή να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι κρίσιμη για την επιχειρηματικότητα και την ευημερία του ιδιωτικού τομέα. Χωρίς τον ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα δεν έχουμε καμία τύχη να δώσουμε τέλος στην ακραία φτώχεια και να ενισχύσουμε την ευημερία ανά τον κόσμο», σημειώνει στην έκθεση Doing Business.
Αυτό που υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι το αυτονόητο, κάτι που ωστόσο λίγο έλειψε να ξεχάσουμε τα τελευταία χρόνια. Ότι μία οικονομία δεν μπορεί να ακμάσει αν δεν διαθέτει υγιή ιδιωτικό τομέα. Ο λόγος είναι απλός: Όταν οι τοπικές επιχειρήσεις ανθούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα τα οποία μπορούν να δαπανηθούν και να επενδυθούν στις ίδιες τις κοινωνίες με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανάπτυξη.
Αυτός ακριβώς είναι ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από τα πρώτα κιόλας νομοσχέδια για να αλλάξει σελίδα η χώρα και στον τομέα των επενδύσεων.