Η αντίστροφη μέτρηση για την «αυγή» του έτους έχει ξεκινήσει και στο υπουργείο Οικονομικών ήδη δουλεύουν για τη νέα χρονιά, σχηματοποιώντας τον «καμβά» των επόμενων δράσεων τους. Στο επίκεντρο των δράσεων θα βρίσκεται και το 2025 η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς μέσω αυτής της οδού μπορούν να βρεθούν πόροι που θα κατευθυνθούν για την ελάφρυνση των συνεπών φορολογούμενων.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταφέρει να αντλήσει 1,8 δις ευρώ από την καταπολέμηση του φαινομένου που μαστίζει εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική οικονομία. Η χρήση νέων εργαλείων, όπως η διασύνδεση POS–ταμειακών, τα myData και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποδείχθηκε καθοριστική, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Και, πράγματι η παράλληλη εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων αιμοδότησε σε μεγάλο βαθμό τον κρατικό κορβανά, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να σχεδιάζει πλέον το επόμενο «καλάθι» ελαφρύνσεων.
Ο στόχος που έχει τεθεί για τη νέα χρονιά είναι να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και συνέπεια η προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 2025 αναμένεται να μπουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής νέα ψηφιακά όπλα, όπως η καθολική επέκταση του myData για δήλωση εσόδων - εξόδων, ώστε να κλείσει κάθε «τρύπα» στις…εικονικές δαπάνες, η επέκταση των υποχρεωτικών Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής αλλά και το Ψηφιακό Πελατολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί εφικτό τον στόχο για είσπραξη πρόσθετων εσόδων 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής σε μόνιμη βάση από το 2025, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανή η υπέρβαση των εσόδων ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ ήδη από φέτος.
Το θετικό πρόσημο που αποτυπώνεται στα έσοδα δίνει…σήμερα για πρόσθετες ελαφρύνσεις μέσα στο επόμενο έτος, με το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη βάλει στο τραπέζι τις πρώτες προτάσεις για ανακούφιση της μεσαίας τάξης που έχει απολέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος της κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μέχρι το 2027 θα αρχίσει να ξετυλίγεται μια πιο φιλολαϊκή ατζέντα για τα μεσαία εισοδήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με επίκεντρο τις μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα εισοδήματα από 18.000 έως 40.000 ευρώ. Δεδομένη θεωρείται, επίσης, και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026.