Μακρόν και Λε Μερ ταρακουνούν την Ευρώπη αλλά και... τις μετοχές

Μακρόν και Λε Μερ ταρακουνούν την Ευρώπη αλλά και... τις μετοχές

Όσο αυξάνεται το «marketing» για τις νέες τεχνολογίες στην πυρηνική ενέργεια δια γαλλικής χειρός, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στον κλάδο, με αυτή την εβδομάδα να αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire παρουσίασε στο πλαίσιο του Ecofin τις γαλλικές προτάσεις όσον αφορά το πώς θα μπορέσει να απαλλαχθεί το πορτοφόλι των Ευρωπαίων καταναλωτών από το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Μεταξύ άλλων ο Le Maire πρότεινε να αποσυνδέσουν οι κυβερνήσεις το κόστος των ορυκτών καυσίμων από τους λογαριασμούς ρεύματος , όταν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από πυρηνικούς σταθμούς και ΑΠΕ.

Τι έκανε λοιπόν χθες ο Γάλλος υπουργός; Τοποθέτησε και επίσημα την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη» ενέργεια.

Μάλιστα υπερθεμάτισε όσον αφορά την ανάγκη να επιδιώξει η ΕΕ την ενεργειακή της ανεξαρτησία μέσω επενδύσεων στις μορφές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ρύπους συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής ενέργειας, η οποία «είναι ένα μεγάλο όπλο» προκειμένου να περιορίσει η Ευρώπη δραστικά την εξάρτηση της από τις χώρες που εξάγουν αέριο, όπως η Ρωσία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος «ανεβάζει ταχύτητα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να προχωρήσει στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή ενέργειας ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να αναπτύσσει και τις ΑΠΕ.

Και ο Γάλλος Πρόεδρος λοιπόν εντάσσει την πυρηνική ενέργεια στην ίδια φαρέτρα με τις ΑΠΕ όσον αφορά τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης με αποκλειστικά πράσινο πρόσημο.

Τα γαλλικά μέσα φιλοξένησαν αυτή την εβδομάδα πολλά άρθρα σύμφωνα με τα οποία ο Μακρόν θα ανακοινώσει σύντομα την κατασκευή ως και έξι νέων αντιδραστήρων πεπιεσμένου ύδατος τρίτης γενιάς.

Οι πιθανές ενστάσεις και πώς μπορούν να ξεπεραστούν

Οι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος τρίτης γενιάς που κατασκευάζονται από τη Framatome, θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF έχουν ξεπεράσει το αρχικό κόστος κατασκευής τους, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι προς το παρόν μόνο δύο αντιδραστήρες αυτού του τύπου λειτουργούν στον πυρηνικό σταθμό Ταϊσάν στην Κίνα και μπήκαν σε λειτουργία το 2018 και το 2019.

Μάλιστα τον φετινό Ιούνιο το CNN, βασιζόμενο σε επιστολή που απηύθυνε η Framatome προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, έκανε λόγο για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό, στον οποίο λειτουργούσαν οι δύο αντιδραστήρες EPR της γαλλικής τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα η EDF ενημερώθηκε για την αύξηση της συγκέντρωσης ορισμένων ευγενών αερίων στο πρωτεύον κύκλωμα ψύξης του αντιδραστήρα νούμερο 1 του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν που ανήκει και τελεί υπό την εκμετάλλευση της TNPJVC, ήτοι της κοινοπραξίας του China General Nuclear Power Group( 70%) και της EDF (30%).

Το πρωτεύον κύκλωμα είναι ένα κλειστό κύκλωμα που περιέχει πεπιεσμένο ύδωρ, το οποίο θερμαίνεται στο εσωτερικό του αντιδραστήρα όταν έρχεται σε επαφή με τις καύσιμες ύλες.

Η παρουσία ορισμένων ευγενών αερίων –αργόν, ήλιον,κρυπτόν, ξένον - στο πρωτεύον κύκλωμα είναι «ένα γνωστό, μελετημένο και προβλεπόμενο από τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των αντιδραστήρων φαινόμενο» σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Παρά ταύτα, οι δημοσιεύσεις του συμβάντος δημιούργησαν μάλλον ένα αρνητικό συναίσθημα στην κοινή γνώμη.

Γι’αυτό και η στήλη αναρωτιέται μήπως είναι καλύτερα η Γαλλία να επικεντρωθεί και να επικοινωνήσει τη στροφή της χώρας στο μοντέλο των SMRs, ήτοι των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων. Άλλωστε ήδη ο Μακρόν έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Δεδομένων των διαφορετικών προτύπων ασφαλείας και του χαμηλότερου κόστους είναι πολύ πιθανόν αυτή η τεχνολογία να ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα την προκατάληψη της κοινής γνώμης αλλά και πολλών κυβερνήσεων για την πυρηνική ενέργεια, βοηθώντας πολύ περισσότερο τον Γάλλο Πρόεδρο στον αγώνα του να πείσει χώρες όπως τη Γερμανία και την Αυστρία να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια στον πράσινο οδικό χάρτη της Ευρώπης.

Βλέπετε η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο με κύριο μοχλό τη Γερμανία η οποία σβήνει τον τελευταίο πυρηνικό της αντιδραστήρα το 2022, θέλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στις ΑΠΕ και το υδρογόνο.

Το δεύτερο με κύριο μοχλό τη Γαλλία ,η οποία διατηρεί 56 αντιδραστήρες εν ενεργεία και παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω αυτών, επιθυμεί να εντάξει στην πράσινη φαρέτρα και την πυρηνική ενέργεια. Σύμμαχοι της είναι η Σουηδία,η Ισπανία, η Φιλανδία, κ.α και φυσικά η Ανατολική Ευρώπη που δεν έπαψε ποτέ να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

Μάλιστα στις 11 Οκτωβρίου δέκα χώρες – Γαλλία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία,Φιλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ρουμανία, υπέγραψαν μια επιστολή προς την Κομισιόν σύμφωνα με την οποία οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ποσότητα «πράσινου» ηλεκτρικού ρεύματος, με επάρκεια και διάρκεια.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που η πυρηνική ενέργεια δεν παράγει ρύπους και καλύπτει ήδη το ήμισυ της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη-ή το 26% της συνολικής- θα πρέπει να αναγνωριστεί και επίσημα ως «πράσινη» και να ενταχθεί στο πρόγραμμα της μετάβασης της ΕΕ προς ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Έτσι θα πληρεί τα κριτήρια χρηματοδότησης για τα κοινοτικά κονδύλια και θα τεθούν οι βάσεις για μια προσιτή, σταθερή και ανεξάρτητη πηγή ενέργειας, που θα μπορούσε να προστατεύσει τους καταναλωτές της ΕΕ από την αστάθεια των τιμών.

Μια μεγάλη κουβέντα λοιπόν μόλις έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη ενώ η αρρένα έχει μεταφερθεί και στον κόσμο των αγορών, με όλο και περισσότερους επενδυτές να ξαναβάζουν στη λίστα παρακολούθησης τις μετοχές του κλάδου και φυσικά τη βασική πρώτη ύλη των πυρηνικών αντιδραστήρων, το ουράνιο.

Όσο πιο γρήγορα η Γαλλία επικεντρωθεί περισσότερο στις νέες τεχνολογίες και επικοινωνήσει τα νέα πρότυπα ασφάλειας αποδοτικότητας και κόστους, τόσο πιο πολύ ο κλάδος θα κερδίζει έδαφος, κάτω από την προοπτική της ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη φαρέτρα της Ευρώπης και εν συνεχεία της πρόσβασης στα κοινοτικά κονδύλια. Μια αποτυχία στον στόχο αυτό, είναι φυσικά και το ρίσκο όσων πάρουν το στοίχημα.

(Σ.Σ: Περισσότερα για το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας και τους μεγάλους επενδυτές που ήδη έχουν πάρει θέση μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ ).

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.