Βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα έδειξαν τα στοιχεία του PMI για την ελληνική οικονομία το Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων το Νοέμβριο, υποδεικνύοντας έκτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Κλείνοντας στις 52,2 μονάδες, ο δείκτης κατέγραψε μικρή μεταβολή από τις 52,1 μονάδες του Οκτωβρίου και υπέδειξε περαιτέρω σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.
Σημειώνεται πως η έντονη ζήτηση των πελατών παρέμεινε ο κύριος παράγοντας της ανάπτυξης, ενώ ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών κατέγραψε υψηλό 45 μηνών.
Για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, οι εταιρείες προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 18 ετών, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.
Ταυτόχρονα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερά θετική. Ως προς τις τιμές, η αύξηση των τιμών εισροών εξασθένησε, ενώ οι μέσες τιμές χρέωσης παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.
Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:
«Οι επιχειρηματικές συνθήκες των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να βελτιώνονται τον Νοέμβριο. Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της ισχυρότερης αύξησης των νέων παραγγελιών που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014, η οποία, με τη σειρά της, συνέβαλε στην εντονότερη δημιουργία θέσεων εργασίας που έχει καταγραφεί σε διάστημα 18 ετών. Οι ενδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει καταπονηθεί τόσο από τη χρόνια έλλειψη ζήτησης όσο και από τα υπερβολικά υψηλά ποσοστά ανεργίας».