Μ' έναν τίτλο ορόσημο βγαίνει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές αναζητώντας 2-2,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ξεκινά την πρώτη έκδοση για το 2020 με ένα 15ετές ομόλογο το οποίο θα λήξει το 2035.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στους αναδόχους να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες έτσι ώστε αύριο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Η έκδοση ανατέθηκε στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Το έναυσμα προκειμένου ο οργανισμός να βγει στις αγορές έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Fitch αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία η οποία απέχει πλέον 2 βαθμίδες από την επενδυτική.
Όπως προαναφέραμε, το ομόλογο θα έχει ημερομηνία λήξης το 2035, χρονιά κατά την οποία θα έχει κριθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Το ενδιαφέρον των αγορών θα στείλει γενικότερο μήνυμα στις αγορές ως προς την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό το 15ετες ομόλογο να κινηθεί κάτω από το 2%.
Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ περίμενε τις εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία και ειδικότερα το κατά πόσο θα καταφέρουν οι ιταλικές περιφερειακές εκλογές να επηρεάσουν τα ιταλικά και κατ' επέκταση τα ελληνικά ομόλογα. Όπως φάνηκε όμως, τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Την έκδοση του 15ετούς ομολόγου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία, καθώς δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά.
«Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, σημειώνοντας ωστόσο πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος.
Ερωτηθείς για τις τράπεζες και τα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να διευκολύνουν τον κόσμο αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Παράλληλα τόνισε πως για να δοθούν δάνεια θα πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν από κάπου κεφάλαια, γι’αυτό υπάρχει το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα δάνεια.