Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Συνεχίζεται η προχειρότητα από το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Από τη μία δεν υπάρχουν σήμερα στελέχη που να γνωρίζουν πως μπορούν να τροποποιηθούν σωστά οι νέες αντικειμενικές αξίες, από την άλλη δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο προσδιορισμός πλέον των αντικειμενικών αξιών γίνεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Για παράδειγμα η ηγεσία του υπουργείου αρνείται να αλλάξει τους συντελεστές παλαιότητας, εμπορικότητας, ορόφου, προσόψεως με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες που προκύπτουν να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα ένα ακίνητο του 1992 έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με ένα ακίνητο του 1960. Δηλαδή χρησιμοποιείται ο ίδιος συντελεστής παλαιότητας. Είναι τραγικό σήμερα να μην μπορεί να γίνει κατανοητό ότι ένα παλαιό ακίνητο αν των 50 ή 60 χρόνων φορολογείται με του ίδιους συντελεστές με ένα ακίνητο 25 ετών. Μάλιστα τα ακίνητα της δεκαετίας του 1990 είναι αυτά που βρίσκονται σε υπερπροσφορά καθώς, την εν λόγω περίοδο άνθησε η κτηματαγορά στην Ελλάδα.
Αλλά δυστυχώς όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας έμπειρος υπάλληλος που να μπορεί να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη μέρα.
Για μία ακόμη φορά, το οικονομικό επιτελείο θα αναπροσαρμόσει μόνο τις τιμές ζώνης δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις από αυτές που υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες τιμές ζώνης θα τεθούν σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ήδη το αρμόδιο τμήμα αντικειμενικών αξιών έχει πιάσει δουλειά και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει υποβάλει τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, θα υποβληθεί σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε όσες περιοχές παρατηρούνται στρεβλώσεις καθώς και σε αυτές όπου η τιμή ζώνης δεν άλλαξε το 2018, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων.
Τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης θα αναλάβουν και πάλι οι ειδικοί εκτιμητές ακινήτων. Η διαδικασία αυτή με τους εκτιμητές θα συνεχιστεί και το 2020 εφόσον αυτό χρειαστεί, καθώς το ψηφιακό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών με τις εμπορικές αξίες δεν είναι ακόμα έτοιμο. Και αυτό, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, δεδομένου ότι μόλις το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην κτηματαγορά.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.
Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020 επιβαρύνοντας κάποια και ελαφρύνοντας κάποια άλλα νοικοκυριά.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η ένταξη εκατοντάδων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Ακόμα και εντός του Λεκανοπεδίου υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα τα ακίνητα να υποφορολογούνται.
Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Βέβαια, οι εντάξεις είναι αρμοδιότητα των δήμων. Στα τέλη του 2019, όπως υπολογίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.