Μεγάλες διαφωνίες σε εργασιακά-φορολογικά με το «καλημέρα» της αξιολόγησης

Μεγάλες διαφωνίες σε εργασιακά-φορολογικά με το «καλημέρα» της αξιολόγησης

Του Βασίλη Γεώργα

Καμία ένδειξη ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση σε χρόνο-ρεκόρ 50 ημερών και να επιδιώξει συμφωνία-πακέτο για το χρέος ως τα Χριστούγεννα δεν δόθηκε από την επίσημη πρώτη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αντίθετα, οι πρώτες επαφές που έγιναν χθες ανέδειξαν περισσότερες διαφωνίες παρά συγκλίσεις. Τόσο στα εργασιακά, όπου οι δανειστές άνοιξαν όλα τα θέματα στο τραπέζι δίνοντας έμφαση στην κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, όσο και σε «δευτερεύοντα» θέματα όπως η πρωθυπουργική εξαγγελία για τον «ακατάσχετο λογαριασμό» που απορρίπτεται πλήρως από τους δανειστές, και το θεσμικό πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», για το οποίο επιδίωξη των δανειστών είναι να τεθούν πολύ αυστηρότερα κριτήρια,

Κανάλια, ανασχηματισμός και μετά αξιολόγηση

Τις διαφωνίες αυτές οι οποίες είναι μόνο μια πρόγευση από τα δύσκολα που έπονται, η κυβέρνηση καλείται να τις διαχειριστεί σε μια περίοδο που στο παρασκήνιο το κυβερνητικό σχήμα και ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζουν» από την προοπτική ενός επερχόμενου ανασχηματισμού και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν θεωρείται συμπτωματικό το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ώστε αυτός ο πρώτος κύκλος επαφών με την ελληνική κυβέρνηση να διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή, και στη συνέχεια να επαναληφθεί μετά τις 7 Νοεμβρίου που έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup. Από τις θέσεις που θα εκφραστούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι πολύ πιθανό να εξαρτηθεί και η παρουσία αρκετών εκ των σημερινών υπουργών στο μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο που θα τρέξει πραγματικά την αξιολόγηση.

Δύσκολη η επαναφορά στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

Η καρδιά της διαπραγμάτευσης χτυπά στα εργασιακά που άνοιξαν επίσημα χθες με τον Γ. Κατρούγκαλο να δίνει το στίγμα κάνοντας λόγο για «ακραίες θέσεις» από τους δανειστές.  Κατά τις πληροφορίες η κυβέρνηση βρήκε αρνητικό έδαφος στη συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πρότερο καθεστώς των μνημονίων (διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων), ενώ μεταξύ των θεμάτων που άνοιξαν ήταν και η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία όπως επιτακτικά ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις. 

Με αναφορές στην «ευρωπαϊκή νομιμότητα» η κυβέρνηση επιδιώκει πάντως να κρατήσει κλειστά τα θέματα για τη Διαιτησία καθώς υπάρχει ήδη απόφαση του ΣτΕ, αλλά και για τις ομαδικές απολύσεις που πρόκειται να αντιμετωπιστούν στη βάση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υποστηρίζει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση για διαμόρφωση υποκατώτατου μισθού στους νέους εργαζόμενους όχι με βάση την ηλικία αλλά την εργασιακή εμπειρία.

Αγκάθι τα προνοιακά επιδόματα

Μια εξίσου σημαντική συνάντηση θα γίνει σήμερα μεταξύ του κουαρτέτου και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώς Φωτίου για τα προνοιακά επιδόματα. Πρόκειται για έναν εξίσου κρίσιμο πολιτικά κρίσιμο φάκελο που θεωρείται από τους πλέον «καυτούς» σε αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης δεδομένου ότι μπορεί να εξελιχθεί σε Κερκόπορτα για να παρεισφρήσουν νέα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου ορίου και περικοπών στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση καλείται να εξεύρει μόνιμους πόρους κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το 2017 και την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων. Αλλά δεν έχει πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να τους αντλήσει από άλλες πηγές και χωρίς να περικόψει επιδόματα. Εξ ου και στο τραπέζι έχει πέσει τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα, η μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 40-50%, στη ζώνη των 5.000 ευρώ ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Μεσοπρόθεσμο προάγγελος για το χρέος

Τη «σκυτάλη» θα πάρουν επίσης σήμερα τα δημοσιονομικά, με πρώτο θέμα σε αυτή την ατζέντα να είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η καθυστέρηση κατάθεσης του οποίου στη Βουλή συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να το πλαισιώσει με χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018.  Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται ότι θα θέσουν εκ νέου το θέμα μείωσης των στόχων στο 2,5% από 3,5% το 2019 επιχειρώντας να ανοίξουν εμμέσως και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους όπου τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι βασικό συστατικό της πρότασης του ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς.