Μεγάλες εκπτώσεις τιμών στη λεωφόρο Αθηνών
Liberal Market «Ο αντισυμβαλλόμενος»

Μεγάλες εκπτώσεις τιμών στη λεωφόρο Αθηνών

- Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «Ο αντισυμβαλλομενος»*

Στην ερώτηση αν είδαμε τα χαμηλά της χρηματιστηριακής αγοράς, μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι με βάση την 20χρονη επαγγελματική εμπειρία και την καθημερινή ενασχόληση με τις αγορές ένα είναι βέβαιο: Έχουμε να κάνουμε πλέον με μια φθηνή αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά που θα την κάνουν λιγότερο φθηνή. Ο σοφός λαός έχει πει ότι η «φτήνια τρώει τον παρά» και πράγματι κάπως έτσι είναι, η φθήνια είναι αυτή που μας παρέσυρε στο κυνήγι των γρήγορων αποδόσεων. Οι αρχικές απώλειες του 10,4% των τριών πρώτων ημερών μετά την ευρεία διάδοση του κορονοϊού έγιναν στο επταήμερο 19,5%, επιβεβαιώνοντας το «εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο».

Η υπόθεση του κορονοϊού έχει μια πεπερασμένη χρονική διάρκεια, ακόμα και αν εξελισσόταν σε πανδημία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών όσο θα προχωρούσε η άνοιξη σταδιακά θα έσβηνε τα νέα κρούσματα, ενώ η ροή νέων κρουσμάτων από την Κίνα δείχνει να σταθεροποιείται.

Τα πράγματα έγιναν πολύπλοκα όταν η Fed αιφνιδίως έκοψε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, έχοντας παραδεχτεί εμμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και χρησιμοποιώντας ένα μέτρο ποσοτικής χαλάρωσης απέναντι σε έναν ιό που πιθανότατα μια αποτελεσματική πρόληψη ή ένα φάρμακο θα είχε ισχυρότερο αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα η ένταση στα σύνορα με την Τουρκία κάθε άλλο παρά θετικό ήχο έχει στα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες στα φετινά χαμηλά των αγορών παγκοσμίως, ενώ το τραπεζικό σίριαλ του «Ηρακλή» δεν λέει να τελειώσει.

Μέσα σ' όλα ο προληπτικός επενδυτής θα πρέπει να συνεκτιμήσει τον... ανάδρομο Ερμή έως τις 11 Μαρτίου - μιας και φτάσαμε ώς εδώ, δύο συνεδριάσεις έμειναν όλες κι όλες για «να φύγει το κακό».  

Φθηνό το ταμπλό, αλλά οι παγίδες καραδοκούν

Τυλιγμένοι με σκόρδα και μπλε μάτια για να σπάσει η γκίνια του 2020, επιχειρούμε σήμερα έναν πρώτο απολογισμό για το τι πλέον αγοράζουμε και πού η αποτίμηση των επιπτώσεων έχει τιμολογηθεί.

Είναι φανερό ότι οι άμεσες επιπτώσεις από τον ιό χτυπούν τον τουρισμό, άρα μεταφορικές εταιρείες, καύσιμα και υποδομές θα έχουν χαμηλότερα έσοδα για φέτος. Παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος δεν έδειξε κάποια σημάδια κόπωσης στις αφίξεις (+5%) των αεροδρομίων και την κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ (+7,2%), οι πρώτες ημέρες του Μαρτίου δείχνουν σημαντική υστέρηση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν μάλιστα την υστέρηση να προσεγγίζει διψήφιο ποσοστό μεταβολής.

Η Αεροπορία Αιγαίου, τα Λιμάνια (και λόγω Κρουαζιέρας) τα Ξενοδοχεία και ο κλάδος Διύλισης θα βρεθούν σε χαμηλότερους ρυθμούς το α? εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι. Την τάση αυτή θα ακολουθήσουν οι εταιρείες ενοικίασης σκαφών και αυτοκινήτων, οι οποίες ωστόσο λόγω εποχικότητας θα επηρεαστούν λιγότερο.

Στις μεταφορές είναι αναμενόμενο οι πληρότητες των δρομολογίων να πέσουν, ειδικά σε προορισμούς όπου ο ιός έχει αυξητικά ποσοστά. Αντίστοιχα, για όσες χώρες εξάγουν στην Κίνα ενδέχεται να υπάρξει επιβράδυνση στις πωλήσεις τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εισηγμένη Ικτίνο που εξάγει λευκό μάρμαρο στην Κίνα.

Διυλιστήρια

Για τα διυλιστήρια το πρώτο δίμηνο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα περιθώρια κινήθηκαν σε πολυετή χαμηλά, με τον δείκτη αναφοράς να κινείται στα επίπεδα του 2013.

Τόσο η Motor Οil όσο και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχασαν περί το 20% από την αρχή της χρονιάς, τιμολογώντας ένα ικανό μέρος αυτής της μείωσης, καθώς είναι ακόμα σχετικά νωρίς για τη χρήση, ενώ σε βάθος τριών μηνών υπάρχουν υπόλοιπα μερισμάτων (περίπου 1 ευρώ και 25 λεπτά αντίστοιχα) που δικαιολογούν μια στάση αναμονής.

Για τη Motor Οil ένα άλλο στοιχείο που αξίζει αναφοράς είναι ότι η εταιρεία έχει ενεργή αγορά ιδίων στα 15 ευρώ, επίπεδο το οποίο είδε στη συνεδρίαση των φετινών χαμηλών. Από την άλλη πλευρά σημειώνεται έντονη κινητικότητα και από τις δύο εταιρείες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταδιακή στροφή τους σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες προκειμένου να μειώσουν το αποτύπωμά τους.

ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Quest Holdings και Jumbo φαίνονται πιο ασφαλή καταφύγια για όσους επιθυμούν να κινηθούν σε μετοχές που βρίσκονται σε κλάδους με μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο. Και οι πέντε εταιρείες έχουν ικανοποιητική μερισματική απόδοση -που θα πληρωθεί γρήγορα- και είναι πιο ανελαστικές στις αρνητικές παρενέργειες του κορονοϊού. ΑΔΜΗΕ και Εταιρείες Υδρευσης δεν φαίνεται να επηρεάζονται και στα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν συντηρητικές επιλογές.

Για έντονες συγκινήσεις

Τέλος, οι τράπεζες και η ΔΕΗ είναι τα υψηλά Beta της αγοράς, οι εταιρείες δηλαδή που θα τύχουν της μεγαλύτερης μεταβολής τιμής προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση σε αυτές τις μετοχές θα είναι υψηλότερη σε μια ενδεχόμενη βελτίωση του κλίματος και πολύ χειρότερη σε αντίθετη περίπτωση.

Διαπραγματεύονται αισθητά χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία, ακόμα και αν γίνουν οι προσαρμογές για την παύση των λιγνιτικών εργοστασίων στη ΔΕΗ και τις απώλειες από τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων. Η εξήγηση πίσω από αυτή τη συμπεριφορά έχει να κάνει και με το προφίλ των επενδυτών που απαρτίζουν τα μετοχολόγια των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι κινούνται με σχετικά χαμηλό ορίζοντα διακράτησης.

Με ΡΕ κοντά στο 14 και μερισματική απόδοση 4,5% στο σύνολο, το Χ.Α. είναι σαφώς πιο ελκυστικό για τοποθετήσεις, οι δε επιμέρους περιπτώσεις προσφέρονται για μια πιο επιλεκτική προσέγγιση, ανάλογα με το προφίλ ρίσκου του κάθε επενδυτή. Το βέβαιο με όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι ο φόβος έχει επιστρέψει στις Αγορές και τα δεδομένα δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στο πόσο θα διαρκέσει.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, από τη στιγμή που η στατιστική δεν δίνει κάποιο ισχυρό προβάδισμα θνητότητας στον νέο ιό, για τις οικονομίες είναι οι αυτοεκπληρούμενες επιθυμίες, που τείνουν να αναθεωρούν συνεχώς χαμηλότερα τα μεγέθη οικονομιών και επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα πτωτικό σπιράλ επενδυτικής συστολής. Μέχρι να βρεθεί το φάρμακο ή να περιοριστούν τα κρούσματα, ο… ορθόδρομος Ερμής να βάλει το χέρι του! 

Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που τυχόν αναφέρονται, περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική τους κατάσταση. Οι απόψεις είναι προσωπικές. 

* Η στήλη «Ο αντισυμβαλλόμενος» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου

**Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που τυχόν αναφέρονται, περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική κατάσταση. Οι απόψεις είναι προσωπικές.