Της Ξανθής Γούναρη
Έως και 60% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ, σύμφωνα με τους μεσίτες, οι αξίες στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται σπανίως ξεπερνούν έστω και λίγο αυτές της Εφορίας.
«Ακόμη και για νεόδμητα ακίνητα έως 8 ετών, οι τιμές που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι κάτω από τις αντικειμενικές αξίες», αναφέρει στο liberal.gr ο Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής.
Ενδεικτικά, τα νεόδμητα διαμερίσματα της Κυψέλης πωλούνται σήμερα αντί 1.000 ευρώ ανά τ.μ., από 2.000-2.200 ευρώ ανά τ.μ. το 2008, όταν η ελάχιστη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται κατά 33% υψηλότερα στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Περιστέρι, όπου οι αντικειμενικές αξίες ξεκινούν από 800 και φθάνουν τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ., όταν ένα διαμέρισμα 14 ετών πουλιέται σήμερα 1.100 ευρώ ανά τ.μ., από 2.500 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν η ζητούμενη τιμή το 2008. Επίσης, στο Πέραμα η μέση τιμή ζώνης διαμορφώνεται σε 725 ευρώ ανά τ.μ., όταν η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος έχει πλέον υποχωρήσει σε 600 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 17,25% χαμηλότερα της αντικειμενικής.
Δεν έχουν, πάντως, μόνο οι «φθηνές» περιοχές αυτό το… προνόμιο, αφού και στην Εκάλη διαμέρισμα 140 τ.μ. πρώτου ορόφου, κατασκευής του 2008, έχει αντικειμενική αξία 637.000 ευρώ, ενώ η πραγματική τιμή για την αγορά του φθάνει τα 420.000 ευρώ. Συγκρίνοντας την αντικειμενική με την πραγματική τιμή, η απόκλιση φθάνει στο 34,07%.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στις παλαιότερες κατοικίες, τόσο στα V.I.P. προάστια (λόγω φορολόγησης), όσο και στις λαϊκές συνοικίες (λόγω ανυπαρξίας αγοραστών).
Για παράδειγμα, στο Παλαιό Ψυχικό η ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ ανά τ.μ., όταν η αντίστοιχη Τιμή Ζώνης είναι 6.000 ευρώ.
Αντίστοιχα στη Βουλιαγμένη η απόκλιση μεταξύ φορολογητέας και πραγματικής τιμής φθάνει στο 56%, καθώς ο μέσος όρος των αντικειμενικών αξιών είναι 5.675 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στον αντίποδα οι εμπορικές τιμές δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ ανά τ.μ.
Το ίδιο έργο «παίζεται» και στην περιοχή του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αντικειμενική αξία είναι 3.650 ευρώ.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις λιγότερο ακριβές περιοχές. Για παράδειγμα, στο Παγκράτι πουλήθηκε προχθές διαμέρισμα 78 τ.μ. 4ου ορόφου, κατασκευής του 1975, το οποίο πριν λίγους μήνες εφέτος είχε ανακαινιστεί ριζικά προς 50.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία είναι 102.000 ευρώ, δηλαδή 50% κάτω από την τιμή της Εφορίας.
Επίσης στον Άλιμο, όπου η μέση κατώτερη τιμή για τις παλαιές κατοικίες διαμορφώνεται στα 900 ευρώ, οι αντικειμενικές αξίες κλιμακώνονται έως τα 1.500 ευρώ.
Μεγαλύτερη η αύξηση των αντικειμενικών από τις εμπορικές αξίες
Η δημευτική φορολογική πολιτική αποδεικνύεται και από τη σύγκριση της σωρευτικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών την περίοδο 1993 – 2007, οπότε υπήρξε έντονη αύξησης των τιμών των ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πανεπιστημίου (από Αμερικής έως Σίνα) οι αντικειμενικές αξίες μεταξύ από το 1993 έως το 2007 αυξήθηκαν 928%, ενώ το ίδιο διάστημα στη Θηβών στον Ταύρο (Χρυσ. Σμύρνης έως Οδ. Ανδρούτσου) η αύξηση ήταν 411%! Την ίδια ώρα, σε περιοχές που θεωρείται ότι υποβαθμίστηκαν κατά την τελευταία 20ετία (για παράδειγμα η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα) οι τιμές ζώνης παρουσιάζουν αύξηση στην Τιμή Ζώνης ίση με 303%.
Οι μέσες εμπορικές τιμές των ακινήτων από την άλλη, αν και εκτοξεύτηκαν την περίοδο 1993 – 2007, η αύξησή τους υπολείπεται της διόγκωσης των αντικειμενικών αξιών. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο 1993 - 2007, ανάλογα με την περιοχή, οι μέσες τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν από 215,8% έως 308,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά στην περιοχή της Αθήνας και η μικρότερη σε άλλες αστικές περιοχές (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Δώρο άδωρο η μείωση των αντικειμενικών
Ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών αναπροσαρμόσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αδικία που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), καθώς το τρίτο μνημόνιο ρητά προβλέπει την παραμονή των φορολογικών εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στο ίδιο απόλυτα εξοντωτικό ύψος της βεβαίωσης 3,2 δισ. και είσπραξης 2,65 δισ.
«Μόνο αν μείνουν σταθεροί ή μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, θα υπάρξει πραγματική ελάφρυνση των ιδιοκτητών», τονίζεται από την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, ενώ αναφέρεται πως αν ο ΕΝΦΙΑ μετατραπεί σε καθαρό ΦΑΠ, που θα επιρρίπτει τα βάρη στη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη με αβάσταχτες υποχρεώσεις, αυτό θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό «Βατερλό». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, θα είναι να οδηγηθεί η κυβέρνηση στη λήψη νέων ακόμη βαρύτερων φορολογικών μέτρων, ακόμη και εναντίον εκείνων που ήθελε να ευνοήσει η θέσπιση αφορολογήτου ορίου. Όπως δηλαδή έγινε και το 2010 με την κατάργηση του ΕΤΑΚ, που οδήγησε κατευθείαν στην επιβολή του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ το 2011, που με τη σειρά του οδήγησε στο ΕΕΤΗΔΕ, το ΕΕΤΑ και τελικά στον ΕΝΦΙΑ…