Μειώσεις στη φορολογία των κληρονομιών- γονικών παροχών αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2020. Το ποσό ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθεί από την ένταξη 7.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθεί για την ελάφρυνση όσων επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους, αλλά και στους ιδιοκτήτες που σήμερα πληρώνουν προσαυξημένο ΕΝΦΙΑ καθώς η περιουσία τους ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. «Έχω την αίσθηση ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος» από την εν λόγω άσκηση, σημείωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει επί τα χείρω αλλαγή στις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει.
Φορολογία κληρονομιών γονικών παροχών
Σήμερα για τη μεταβίβαση ακινήτου από τον γονέα στο παιδί έχει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Εξετάζεται λοιπόν η αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών, κυρίως των δύο υψηλών συντελεστών 5% που επιβάλλεται για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ και τον ανώτατο συντελεστή 10% που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω των 600.000 ευρώ.
Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ
Επίσης σχεδιάζεται η μείωση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα όσοι διαθέτουν περιουσία άνω των 250.000 ευρώ πληρώνουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τροποποιήσει τη σχετική κλίμακα μειώνοντας τους συντελεστές με στόχο να περιορισθούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν.
Τέλος τμήμα από το ποσό που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2020, θα αυξηθεί σημαντικά. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά) αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων η οποία θα είναι της τάξης του 10%.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται από μεσιτικά γραφεία ότι θα αυξηθούν οι τιμές σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια και το Παγκράτι. Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την πτώση των αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές, ακριβώς ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους και ασφαλώς και των υπόλοιπων παραγόντων που έπληξαν την αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (ύφεση στην οικονομία, υψηλή ανεργία, έλλειψη χρηματοδότησης και μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.