Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Χαμηλότερους φόρους θα καταβάλλουν από το επόμενο έτος περισσότερα από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι μετά τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια στη φορολογία και σπάνια συναντάται το όφελος να αφορά τόσους πολλούς φορολογούμενους.
Ταυτόχρονα το 100% των επιχειρήσεων είναι κερδισμένο από τις μειώσεις στη φορολογία. Μάλιστα, το όφελος για τις επιχειρήσεις είναι τριπλό καθώς εκτός από τη μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5% και η προκαταβολή φόρου στο 95% (εφάπαξ και αφορά αυτή που πληρώθηκε φέτος). Συνολικά τα οφέλη φθάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω ανάλογα με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ουσιαστικά έρχεται να επαληθεύσει όσα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και οδηγούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, περιλαμβάνει και αυστηρά πρόστιμα ενώ σφίγγει ο κλοιός για όσους «πειράζουν τις ταμειακές μηχανές». Συγκεκριμένα αντιμέτωπες με αυστηρά πρόστιμα που φθάνουν τις 100.000 ευρώ θα βρεθούν οι ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Airbnb ή Booking στην περίπτωση που αρνηθούν να δώσουν στην εφορία τα στοιχεία φορολογούμενων για ενοικιάσεις ακινήτων. Εκτός από το πρόστιμα η εφορία θα προχωράει και στο κλείσιμο των ιστοσελίδων τους. Αλλαγές όμως έρχονται και στις αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα κατασκευής των ακινήτων.
Οι ανωτέρω διατάξεις περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που μετά από 10χρόνια περιλαμβάνει μειώσεις για όλους.
Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου προβλέπει:
1. Αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου ευέλικτου πλαισίου που θα επιτρέπει τη συχνότερη επικαιροποίηση του προσδιορισμού της αξίας ακινήτων. Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία αφορά στην επέκταση και στον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας, καθώς σημαντικό μέρος της περιουσίας παρέμεινε για μακρά περίοδο εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.
2. Εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η νέα φορολογική κλίμακα:
-Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%
-Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%
-Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29)
-Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%)
- Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%
3. Από το νέο έτος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος τους. Εξαιρούνται το ποσό της διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης. Στην περίπτωση που το 60% του εισοδήματος πηγαίνει σε φόρους, δάνεια ή ενοίκια περιορίζεται το απαιτούμενο ποσοστό σε 20%.
4. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 από το 10% στο 5%.
5. Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
6. Πρόστιμα από 30.000 έως 100.000 ευρώ στις πλατφόρμες τύπου Αirbnb που θα αρνηθούν να δώσουν στοιχεία φορολογούμενων στην εφορία. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα η εφορία θα προχωράει και στο κλείσιμο της ιστοσελίδας. Επίσης, πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους πλην των παρόχων αρνηθούν να προσκομίσουν στοιχεία στη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα η φορολογική διοίκηση μπορεί να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, όπως ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τους συμβολαιογράφους, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης, που προκύπτει με βάση τις διασταυρώσεις των στοιχείων και την είσπραξη της φορολογικής οφειλής.
7. Έκπτωση 40% της δαπάνης για υπηρεσίες αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης. Ωστόσο, η ανώτατη από τα 48.000 ευρώ περιορίζεται στα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος μειώνεται από τα 19.200 ευρώ στα 6.400 ευρώ.
8. Αυξάνεται ο χρόνος που πρέπει να δηλωθεί η δήλωση φόρου κληρονομιάς στους 9 μήνες από 6 σήμερα.
9. Κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα σε φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ παρέχει το φορολογικό νομοσχέδιο. Όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους το οποίο ανεξαρτήτως του ύψους του θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του.
10.Ταυτόχρονα περιλαμβάνει διάταξη που ορίζει τη μείωση της φορολογία στα δικαιώματα προαίρεσης αγορών μετοχών, τα γνωστά stock options. Πρόθεση της κυβέρνησης, είναι τα stock options να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%, εφόσον αυτά διακρατηθούν για διάστημα 24 μηνών. Σήμερα τα δικαιώματα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με συντελεστή που φθάνει το 45%.