Μερίσματα ή επενδύσεις; Το ερώτημα πολλών δισ. που θα κρίνει την πορεία του πετρελαίου

Μερίσματα ή επενδύσεις; Το ερώτημα πολλών δισ. που θα κρίνει την πορεία του πετρελαίου

Τους τελευταίους μήνες οι πετρελαϊκές τιμές έχουν έρθει στα πρωτοσέλιδα της διεθνούς ειδησεογραφίας και οι οίκοι ο ένας μετά τον άλλο προχωρούν σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Και ενώ πριν κάποιους μήνες όλοι σχολίαζαν το πλεόνασμα πετρελαίου και την έλλειψη χώρων αποθήκευσης, κάτι που λειτούργησε καταλυτικά άλλωστε στο πρωτοφανές φαινόμενο των αρνητικών τιμών, σήμερα η κουβέντα έχει γυρίσει στο έλλειμμα αποθεμάτων πετρελαίου. 

Ποιος είναι ο κύριος υπαίτιος; Οι μειωμένες επενδύσεις για την παραγωγή πετρελαίου ως απόρροια τόσο των αρνητικών τιμών τον Μάρτιο του 2020, όσο και της μετατόπισης του κέντρου βάρους των επενδύσεων  των περισσότερων εταιρειών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρόβλημα όμως έχει αρχίσει και «χτυπάει» κόκκινο με τη Saudi Aramco να ανακοινώνει  ότι η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και ως εκ τούτου οι εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα τη γενναία αύξηση των επενδύσεων για την παραγωγή του μαύρου χρυσού.  

Ειδικά από το 2022 και μετά, έτος για το οποίο υπάρχει  εκτίμηση αύξησης των αεροπορικών ταξιδιών λόγω υποχώρησης της πανδημίας, το πρόβλημα θα οξυνθεί αν δεν φροντίσουμε από σήμερα για την επαναφορά της παραγωγής σε πρότερα επίπεδα.

Η ίδια μάλιστα η Αramco δίνει το παράδειγμα, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να  αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. 

Δεν είναι όμως μόνο η Σαουδική Αραβία που επισημαίνει το πρόβλημα. Οι  ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία ως μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου ζητούν από τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα  και να αντλήσουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου.

Υπάρχουν φυσικά και οι απ-αισιόδοξοι όπως η JPMorgan, που εκτιμά ότι οι αγορές πετρελαίου από το σημερινό έλλειμμα πέριξ των  1,5 εκατομμυρίων βαρελιών θα «γυρίσουν» σε πλεόνασμα προσφοράς ενός εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε την απόφαση των μελών του OPEC+ στις 4 Νοεμβρίου όσον αφορά την στρατηγική τους εφεξής. 

Όμως ο ΟPEC+ είναι το ένα μέρος του παζλ. 

Αν θέλουμε ως επενδυτές και traders  να έχουμε μια έγκαιρη και ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με την τιμή του πετρελαίου, θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να εστιάσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στις αποφάσεις του OPEC+  αλλά και στις αποφάσεις των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών του δυτικού κόσμου όσον αφορά το πώς θα διαχειριστούν τα ασύλληπτα μετρητά που έχουν βρεθεί στα ταμεία τους. 

Βλέπετε, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες συγκέντρωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο περισσότερα μετρητά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τη Μεγάλη Ύφεση. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι πέντε κορυφαίοι του κλάδου- Exxon Mobil, Chevron, BP, Total και Shell- αναμένεται να ανακοινώσουν συνολικά περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές το τρίτο τρίμηνο, ήτοι το μεγαλύτερο ποσό FCF από τις αρχές του 2008. 

Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα μετρητά; Iδού ένα ερώτημα εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν οι εταιρείες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μετρητά για να αυξήσουν τις δαπάνες τους προκειμένου να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τότε οι traders θα έχουν πάρει ένα δυνατό σήμα ότι από ένα σημείο και μετά, το ράλι του πετρελαίου θα είναι πεπερασμένο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συνεντεύξεις Τύπου οι αναφορές αλλά και οι απαντήσεις των CEO όσον αφορά τους προϋπολογισμούς του 2022, οι οποίοι ολοκληρώνονται εντός του φθινοπώρου.

Τι θα γίνει όμως αν οι εταιρείες αποφασίσουν να τηρήσουν τη δέσμευση τους για πειθαρχία στις δαπάνες κάτω από το φόβο ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμες; 

Μην ξεχνάτε άλλωστε και ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του παζλ, ήτοι την ικανοποίηση των μετόχων. Μετά από το εξαιρετικά δύσκολο 2020, ένα έτος κατά το οποίο   οι ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν επενδύσεις, εργαζομένους αλλά και τα μερίσματα προς τους μετόχους τους, έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της μετοχικής τους βάσης, επιστρέφοντας στη γενναία μερισματική πολιτική τους και στις επαναγορές μετοχών.

Εάν οι εταιρείες  επιστρέψουν τα τεράστια κέρδη τους μέσω υψηλότερων μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών  αντί να διαθέσουν αυτά τα κέρδη για την παραγωγή πετρελαίου, πιθανότατα να βάλουν έναν βασικό λίθο-υπό προϋποθέσεις- για την εκτόξευση των πετρελαϊκών τιμών σε αστρονομικά νούμερα. 

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι θα «αυτοπυρποληθούν» ακριβώς κάτω από το βάρος της πεποίθησης ότι η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών ως απόρροια της αυξημένης ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο από την Ευρώπη και την Ασία όσο και από τις ΗΠΑ, είναι αυστηρά προσωρινό φαινόμενο.
 

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.