Γράφει ο Ιωάννης Βρούτσης
Η δήλωση του υπουργού Εργασίας, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα ρύθμιση, παραβιάζει τον κανόνα που θέλει μια νέα ρύθμιση ποτέ να μην προαναγγέλλεται. Ουσιαστικά, εκπέμπει μήνυμα στην οικονομία και καλλιεργεί προσδοκίες ώστε να μην πληρώσει κανείς, καθώς μια επικείμενη ρύθμιση θα έρθει για να ρυθμίσει τα χρέη των οφειλετών.
Δυστυχώς, αυτή η επιπόλαιη εξαγγελία του υπουργού, αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα των ληξιπροθέσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο (ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων). Γι' αυτό το λόγο κατέθεσα ερώτηση (α.π.7434/01.08.2016), μέσα από την οποία ζητάω από την κυβέρνηση, μετά τη δήλωση του υπουργού, τον ακριβή χρόνο έναρξης της νέας ρύθμισης, καθώς και τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της (ύψος, αριθμός δόσεων).
Η εξαγγελία αυτή αποτελεί ομολογία, που επιβεβαιώνει ότι η ρύθμιση των “100 δόσεων” έχει αποτύχει. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί άλλωστε το γεγονός, ότι μετά από ένα χρόνο ισχύος της ρύθμισης, το 52,2% των οφειλετών έχει απενταχθεί από αυτήν; Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας 3μηνιαιας έκθεσης του ΚΕΑΟ, από το σύνολο των 75.461 οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση του Ν.4321/2015, οι 36.053 απεντάχθηκαν! Ενώ από το σύνολο των 3.190.817.283 €, χάθηκαν 1.674.030.041 €.
πηγή: 2η τριμηνιαία Έκθεση ΚΕΑΟ, σελ.21, πίνακας 6
Και όλα αυτά όχι τυχαία, καθώς η κυβέρνηση με το γνωστό λαϊκισμό και τα συνεχή ψέματα της, παρουσίασε και ψήφισε στη βουλή μια ρύθμιση, με συγκεκριμένους όρους, πλαίσιο και διαδικασία, στο οποίο αρχικά εντάχθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο δεκάδες - χιλιάδες οφειλέτες.
Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε μονομερώς τους κανόνες της ρύθμισης, μεταβάλλοντας όρους, πλαίσιο και διαδικασία. Όπως, ήταν αναμενόμενο αυτή η αλλαγή των κανόνων, οδήγησε την πλειοψηφία των οφειλετών που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση σε αναγκαστική απένταξη. Γεγονός, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της τελευταίας 3μηνιαιας έκθεσης του ΚΕΑΟ.
Η εξαγγελία και μόνο της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα (ασφαλιστικά και φορολογικά).
Η κατάρρευση της ρύθμισης των “100 δόσεων”, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, οδηγεί μοιραία στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας ρύθμισης! Μιας ρύθμισης με σταθερούς κανόνες, πλαίσιο, διαδικασία και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιβεβαιωθεί, για μια φορά ακόμη, η αναξιοπιστία και η απουσία σοβαρότητας της κυβέρνησης, καθώς με την ίδια ευκολία –όπως στο παρελθόν- υπόσχεται και πάλι μια νέα ρύθμιση, ή σεισάχθεια που μπορεί να αποδειχθεί μια ακόμη αυτάπατη!