Photo by cyta.gr.
Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μεταξύ Vodafone και Wind θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, η μάχη για την απόκτηση της Cyta Hellas, καθώς ο ΟΤΕ, λόγω δεσπόζουσας θέσης, δεν έχει δικαίωμα για «χτύπημα» εξαγοράς, ενώ τρίτος επενδυτής δεν έχει φανεί προς το παρόν στον ορίζοντα.
Η Cyta Hellas, παρ'' ότι ζημιογόνα στα οκτώ χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, είναι μια εταιρεία με σημαντικά assets, σύγχρονο δίκτυο, υπολογίσιμο πελατολόγιο, αλλά και ένα «μπουκέτο» ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, έχει μόνιμα ζημιές, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και συνολικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της Vodafone τόνιζαν χθες στο Liberal ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα τοποθετηθούμε όταν υπάρξει η διαγωνιστική διαδικασία, λεπτομέρειες για τους όρους. Έως τότε, καθώς αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, δεν έχει νόημα να πούμε κάτι περισσότερο».
Photo by vodafone.gr
Περίπου παρόμοια είναι και η (πάγια) θέση της Wind, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη Cyta Hellas, χωρίς όμως κάτι περισσότερο τότε. Υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της Wind τονίζει ότι «κατ'' επανάληψη στο παρελθόν, όταν είχε προκύψει θέμα, είχαμε εκφράσει τη θέση και το ενδιαφέρον μας. Πλέον, η νέα κατάσταση θα αξιολογηθεί όταν υπάρξουν όλα τα δεδομένα».
Photo by wind.gr.
Το θέμα είναι ότι –ασχέτως με τις διαθέσεις– η διαδικασία για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού για την πώληση της Cyta Hellas ίσως πάρει χρόνο, ίσως ξεπεράσει το ένα έτος, οπότε εύλογα οι ιθύνοντες των δύο ανωτέρω εταιρειών δεν βιάζονται να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Οι Κύπριοι δεν βάζουν άλλα χρήματα
Από εκεί και πέρα, γνωρίζουν επίσης ότι η Cyta Hellas –μετά την κοπή του... ομφάλιου λώρου από το κυπριακό δημόσιο– παύει πλέον να έχει και την οικονομική στήριξη που είχε όλα αυτά τα οκτώ χρόνια που έκανε επενδύσεις στην Ελλάδα. Η μητρική ΑΤΗΚ έκανε διαρκώς οικονομικές ενέσεις στη Cyta, ενώ και το 2016 υπήρξε σημαντική συνδρομή ρευστότητας έως και 5 εκατ. ευρώ.
Άρα, παρ'' ότι η εταιρεία έχει χτίσει μια καλή «μαγιά» υπηρεσιών και ένα καλό δίκτυο, εντούτοις δεν θα μπορεί να προβεί σε νέες επενδύσεις από τούδε και στο εξής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. «Δεν μπορεί δηλαδή να μεγαλώσει το αποτύπωμά της στην αγορά, άρα, αν παραμείνει έτσι, θα χάνει μερίδια», σημειώνει στέλεχος της αγοράς. Έτσι, αργά ή γρήγορα, η αγορά κρίνει ότι νομοτελειακά θα μπει στο άρμα κάποιας από τις Vodafone ή Wind.
Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και «έσωσε» την ΑΤΗΚ
Η πώληση του κυπριακού... ΟΤΕ, δηλαδή της ΑΤΗΚ- Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, που είναι και η μητρική της Cyta Hellas, ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από το μνημόνιο χωρίς να έχει ρευστοποιήσει την ΑΤΗΚ, κάτι που της δίνει χρόνο και μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
Έτσι, η κυπριακή κυβέρνηση έχει μεταθέσει για το τέλος του 2017 τις διαδικασίες, εν μέσω μάλιστα έντονων διαφωνιών και κινητοποιήσεων από συνδικαλιστές, αντιπολίτευση κλπ. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση, έγινε γνωστό ότι η Cyta Hellas διαχωρίζεται από το άρμα της κυπριακής μητρικής, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την πώλησή της.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρονταν ότι «το περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και συνεχών μεταβολών στην Ελλάδα, δημιουργεί καθημερινά για όλες τις εταιρίες του κλάδου τηλεπικοινωνιών νέες μεγάλες προκλήσεις. Με αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο, αποφασίστηκε να διαχωριστούν οι διαδικασίες για τη Cyta Ελλάδος, από αυτές για τον υπόλοιπο Όμιλο της Cyta, έτσι ώστε να ανοίξει η προοπτική στρατηγικών επιλογών με δυνητικούς συνεργάτες επενδυτές για τη Cyta Ελλάδος...».
Cyta Hellas: Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας
«Τίποτα δεν αλλάζει στη λειτουργία της επιχείρησης, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε όλη την τελευταία οκταετία. Επιχειρησιακά δεν θα επηρεάσει τις εδώ δραστηριότητές μας ο διαχωρισμός της μητρικής από τη Cyta Hellas». Αυτό τόνισε στο Liberal στέλεχος της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση απόσχισης της μητρικής.
Θυμίζουμε ότι η Cyta προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση της μητρικής στην Κύπρο, η οποία έχει «ρίξει» στην Ελλάδα περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Photo by cyta.gr.
Είναι ένας ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος εθνικής εμβέλειας που διαθέτει υπηρεσίες Σταθερής, Kινητής, Internet και Tηλεόρασης. Διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα, που εκτείνεται από την Kρήτη ως τα Bαλκάνια, έχει 26 καταστήματα στην Ελλάδα, απασχολεί 750 εργαζόμενους, ενώ έχει και περίπου 500 συνεργάτες (καταστήματα λιανικής κλπ).
H συνδρομητική της βάση αποτελείται από περίπου 320.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις και το μερίδιό της τείνει να αγγίξει το 16%, ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους και 10% σε όλο τον κλάδο των ευρυζωνικών συνδέσεων. Βεβαίως, παρά τις καλές γενικά υπηρεσίες που έχει και το θετικό αντίκτυπο στους πελάτες της, η εταιρεία είναι ζημιογόνα στην Ελλάδα, ενώ έχει και διόλου ευκαταφρόνητο δανεισμό.
Photo by cyta.gr.
Το 2015, η Cyta είχε κύκλο εργασιών 107,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οπότε ήταν 90,49 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων (EΒITDA) και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ, από 2 εκατ. το 2014, ενώ είχε ζημιές 2,97 εκατ. ευρώ (μειωμένες κατά 84,4% έναντι του 2014) και συνολικές υποχρεώσεις 108,68 εκατ. ευρώ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η εταιρεία, χωρίς στήριξη από τη μητρική, θα δυσκολευτεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία μπήκε (και) στην καρτοκινητή τηλεφωνία, σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Άλλωστε, είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα που προσέφερε τετραπλές υπηρεσίες (σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση) κάτω από ίδιο, ενιαίο brand.
Vodafone ή Wind;
Η Wind είχε εκφράσει κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον της για τη Cyta και το ενδεχόμενο σύμπλευσης, οι συζητήσεις είχαν επεκταθεί και γενικώς είχε διαφανεί ότι επιθυμούσε περισσότερο ένα τέτοιο deal. Αυτό, βεβαίως, όταν ίσχυαν άλλα δεδομένα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συνδρομητών. Η Cyta Hellas έχει καλό και πελατοκεντρικό προφίλ, ενώ οι περίπου 320.000 συνδρομητές και εταιρικοί πελάτες δεν είναι λίγοι.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι λένε ότι Vodafone και Cyta έχουν περισσότερα κοινά. Η Cyta είναι ο μοναδικός... εικονικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, δεν έχει δικό της δίκτυο κεραιών, αλλά χρησιμοποιεί της Vodafone. Επίσης, η Vodafone έχει παρουσία στην Κύπρο τουλάχιστον είκοσι χρόνια, ενώ η εταιρεία κινητής της ΑΤΗΚ στο νησί λέγεται Cytamobile - Vodafone. Συνειρμοί γίνονται. Αλλά τα οικονομικά δεδομένα θα «μιλήσουν» στο τέλος, όπως πάντα...