Μέτωπο Wind – Vodafone στις τηλεπικοινωνίες και στη συνδρομητική TV

Μέτωπο Wind – Vodafone στις τηλεπικοινωνίες και στη συνδρομητική TV

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εναλλακτικές που δεν περιέχουν οπωσδήποτε το πλάνο... Forthnet δρομολογούν ήδη και μάλιστα από κοινού οι εταιρείες Wind και Vodafone, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το περιεχόμενο των υπηρεσιών τους, ειδικά στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Μετά τις πολλαπλές καθυστερήσεις – από την πλευρά των τραπεζών – ενός ξεκαθαρίσματος του τοπίου στη Forthnet, οι διοικήσεις των Wind και Vodafone είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Αυτή η εξέλιξη, έχει δύο... παρανομαστές! Από τη μία λειτουργεί ως μέσο άσκησης πίεσης προς τους έχοντες τις τύχες της Forthnet στα χέρια τους (τράπεζες), ώστε να επισπεύσουν τις όποιες εξελίξεις, από την άλλη, βάζει τις δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες πιο δυνατά στο «χάρτη» της συνδρομητικής τηλεόρασης.

«Εμείς πλέον κοιτάζουμε άλλες εναλλακτικές, έξω από τη Forthnet, εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας σε όλα τα επίπεδα, ενώ μιλάμε με τη Wind για το πως θα συνεργαστούμε καλύτερα στον τομέα των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Έτσι κι αλλιώς έχουμε συνεργασία με τη Wind (σ.σ. μέσω της Victus Networks) στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας».

Αυτό τόνισε στο Liberal στέλεχος κορυφής της Vodafone, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εξελίξεις με τη Forthnet οι οποίες μπορεί να αργήσουν. Εκεί που εμείς θέλουμε να βελτιωθούμε, ως συνδρομητική TV είναι στο premium περιεχόμενο, δεν έχουμε αθλητικό περιεχόμενο».

Από την πλευρά της Wind, κορυφαίο στέλεχός της, τόνισε στο Liberal ότι «εμείς προχωράμε πλέον το σχέδιό μας για τηλεοπτικό περιεχόμενο, που θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες μας. Εμείς, το έχουμε δηλώσει, θέλουμε τη Forthnet. Όμως, τη θέλουμε υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όχι με κάθε κόστος. Εκκρεμεί οικονομική αξιολόγηση, το “παιχνίδι” και η πρωτοβουλία των κινήσεων όμως είναι στην πλευρά των τραπεζών».

Το ίδιο στέλεχος κορυφής της Wind δε δίστασε να αφήσει πολύ σοβαρές αιχμές για την... καθυστέρηση από την πλευρά των τραπεζών που δείχνουν σαν να μη θέλουν να υπάρξουν λύσεις και εξελίξεις. «Δεν ξέρω που αποσκοπούν αυτές οι καθυστερήσεις. Ίσως κάποιοι έχουν άλλα σχέδια για τη Forthnet» συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος με νόημα.

Θυμίζουμε ότι Vodafone – Wind ελέγχουν περίπου το 40% της εταιρείας Forthnet, όμως δεν μπήκαν στη νέα αύξηση κεφαλαίου που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να ελέγξουν επιπλέον μετοχές της εισηγμένης.

Ήταν μια καθοριστική εξέλιξη που έδειξε ότι, μολονότι θέλουν τη Forthnet, όπως μαρτυρά το «χτίσιμο» εδώ και χρόνια ισχυρών μετοχικών θέσεων, αλλά όχι με τους όρους τους σημερινούς, με κάθε κόστος και χωρίς τον πλήρη έλεγχό της.

Forthnet: Καθολικός πάροχος πανελλαδικά πλέον, παραμένει ο στόχος της κινητής

Από την πλευρά της Forthnet, στέλεχος της επιχείρησης τονίζει ότι «εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας και την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εμπλουτισμό περιεχομένου, μαζί με καινοτόμες και ελκυστικές υπηρεσίες. Ενδιαφερόμαστε για επέκταση στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος, όπως η Cyta.

Οι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντέδρασαν, οπότε περιμένουμε την απόφαση της Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)».

Παράλληλα, η Forthnet, έχοντας κερδίζει τη «μάχη» στην ΕΕΤΤ από το περασμένο φθινόπωρο, όπου αναδείχθηκε υπερθεματιστής σε δημοπρασία για την ανάδειξη παρόχου καθολικής υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, ήδη από την 1η Ιανουαρίου, είναι καθολικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας πανελλαδικά.

Ο ΟΤΕ ήταν ο μόνος που μπήκε στη διαδικασία, καταθέτοντας προσφορά 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η πρόταση της Forthnet ήταν λύση σταθερής τηλεφωνίας μέσω δορυφόρου, με κόστος μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της εταιρείας ήταν για «λύση σταθερής τηλεφωνίας μέσω satellite broadband και έγινε αποδεκτή μετά από ενδελεχή τεχνικό έλεγχο από την EETT, καθώς κρίθηκε ανταγωνιστικότερη έναντι των υπολοίπων παρόχων».

Αυτό σημαίνει ότι η Forthnet από τις αρχές του 2017 έχει το... δίπλωμα και την επίσημη άδεια από το κράτος να βάλει τηλεφωνική γραμμή σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, όσο απομακρυσμένο κι αν είναι αυτό, μέσω δορυφορικού «πιάτου».