Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Πάντως, όπως δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος, από τη συνάντηση δεν αναμένεται να προκύψει σήμερα κάποια συμφωνία. Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Οπως τόνισε, «το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Ανέφερε επίσης ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να εστιάσει στα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας για το 2016 και τα αναμενόμενα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ευ. Τσακαλώτος «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη συμφωνία».
Οι ευρωπαίοι πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε συμφωνία και θα παρουσιάσουν την κοινή τους πρόταση στην Ελλάδα. Η πρόταση, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι στο Reuters, αφορά τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018, με έμφαση στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στις περικοπές συντάξεων.
«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
Σκοπός της συνάντησης θα είναι να βρεθεί χρυσή τομή που θα δεσμεύει μελλοντικά την ελληνική κυβέρνηση, με νομοθέτηση κάποιων μέτρων εκ των προτέρων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει και αυτό στο πρόγραμμα.
Στο επίκεντρο τα πλεονάσματα
Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup.
Μιλώντας στη Χάγη, ο Jeroen Dijsselbloem επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση των βασικών παραγόντων στο θέμα διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.
Επιπλέον σημείωσε ότι οι συζητήσεις δεν θα αφορούν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος του eurogroup τόνισε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά καθυστερούν. Όπως εξήγησε, πρέπει «πού και πού να τους δίνουμε μια ώθησε», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί στη σημερινή συνάντηση και θα είναι καλοδεχούμενο.
Επιπλέον σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και ότι για όσο καιρό το πρόγραμμα παραμένει προς τη σωστή κατεύθυνση ο ίδιος παραμένει ήσυχος, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές σε ελληνική κρίσης «είναι σαφώς υπερβολικές». Όπως είπε, η Ελλάδα έχει να τα καταφέρει «μέχρι το καλοκαίρι», όπου θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων.
Φωτογραφία: SOOC
Διαβάστε ακόμα:
- Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ευ. Τσακαλώτος - Ύστατη ευκαιρία για συμβιβασμό
- Γ. Χουλιαράκης: Καθυστέρηση της συμφωνίας θα ανοίξει συζήτηση για 4ο μνημόνιο
- Γ. Κατρούγκαλος: Τα έχουμε βρει με τους Ευρωπαίους, μόνο το ΔΝΤ πιέζει
- Άδ. Γεωργιάδης: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση γίνεται πάντα χειρότερη
- EuroWorking Group: Ψηφίστε τώρα τα προληπτικά μέτρα
- Bloomberg: Mέτρα 2% του ΑΕΠ για να κλείσει η β' αξιολόγηση ζητούν οι θεσμοί