Κλίμα σύγκρουσης με την τρόικα στο όνομα υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων στρώνει η κυβέρνηση λίγο πριν μπει στην τελική ευθεία για την η 3η αξιολόγηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε χθες με τον επίτροπο Οικονομικών Pierre Moscovici, «βγήκε στο βουνό» από τα έδρανα της Βουλής καταγγέλλοντας τον καπιταλισμό και προειδοποιώντας τους δανειστές ότι παρά τις αντιδράσεις που διατυπώνουν, η κυβέρνηση δε πρόκειται να πάρει πίσω καμία από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό το οποίο πρόκειται να μπει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο ίδιος επιβεβαιώνοντας τα σχετικά ρεπορτάζ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής ότι οι δανειστές έχουν πράγματι εκφράσει διαφωνίες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωνε επίσης από τη Βουλή ότι οι δανειστές δεν προβάλλουν καμία αντίρρηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή «μπορεί (σ.σ. οι δανειστές) να έχουν κάποιες αντιρρήσεις αλλά θα το δούμε».
Και ενώ οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να μιλά για μονομερές νομοθετικό πισωγύρισμα από την ελληνική κυβέρνηση και να έχει θέσει θέμα απόσυρσης μιας σειράς ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να στείλει μήνυμα «αντίστασης» στις απαιτήσεις των δανειστών. Πολλές από τις ρυθμίσεις αυτές πρόκειται να αξιοποιήσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο και ο Πρωθυπουργός στη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδείξει ότι είναι σε θέση να νομοθετεί θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους εκτός των ασφυκτικών μνημονιακών πλαισίων,
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης («backtracking»)», δηλαδή να απαιτήσουν να ξε-νομοθετηθούν» κάποιες από τις διατάξεις που έχουν έρθει στην Ολομέλεια, ενώ απευθυνόμενος κυρίως προς την πτέρυγα των βουλευτών της συγκυβέρνησης, επισήμανε «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρουμε πίσω πράγματα που έχουμε συμφωνήσει».
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασία υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος του σχεδίου εξόδου από την κρίση και τα έβαλε με τον… καπιταλισμό, τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους κακούς επιχειρηματίες.
«Στον καπιταλισμό του 2009 στην Ελλάδα ευνοούσαμε τον κακό επιχειρηματία γιατί υπήρχε έλλειψη δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε, εξηγώντας ότι μπορούσες να μην πληρώσεις και να μην δηλώσεις, δηλαδή δίνονταν κίνητρα για τον χειρότερο καπιταλισμό.
Επιτέθηκε, επίσης, στις προηγούμενες κυβερνήσεις διότι δεν προχώρησαν σε εργασιακές ρυθμίσεις, δεν δημιούργησαν το απαιτούμενο πλαίσιο. «Το κάνατε σκόπιμα και ο εργοδότης είχε την εύκολη λύση να μην πληρώσει, να μην δηλώσει μείωση μισθών», κατέληξε.
Την ίδια ώρα, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σχετικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον Pierre Moscovici στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών δεν έχουν «μεγαλώσει τα αυτιά του» από το τράβηγμα που υπέστη στην συνάντηση. «Είναι ανακούφιση για το Σώμα κι για μένα ότι δεν έχουμε μεγαλώσει τα αυτιά μου Γιατί διαβάζω ότι μου τράβηξαν τα αυτιά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις καμία συζήτηση δεν έγινε. Το ίδιο και με τα προαπαιτούμενα. Μάλλον οι δημοσιογράφοι δεν έχουν διαβάσει τις ανακοινώσεις», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε ότι ούτε για τα νομοσχέδια έγινε καμία αναφορά.
Αλέξανδρος Διαμάντης