Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η κυβέρνηση δημιούργησε προσδοκίες στους φορολογούμενους και συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από το 2013 πληρώνουν αρκετά δισ. ευρώ για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό.
Μετά λοιπόν τη διαρροή από τους κυβερνώντες για διαγραφή της τελευταία δόσης του ΕΝΦΙΑ (από το υπερπλεόνασμα) τώρα «τα μαζεύει» απογοητεύοντας τους ιδιοκτήτες που περίμεναν ματαίως να πάρουν ανάσα από τον φορολογικό γολγοθά που ανεβαίνουν.
Το τι ακριβώς συνέβη και η κυβέρνηση από τη μία διέρρεε εντέχνως την πρόθεση μείωσης ή και διαγραφής του ΕΝΦΙΑ μάλλον δεν θα γίνει γνωστό άμεσα. Εκτός και εάν έφαγαν πόρτα από τους θεσμούς. Δηλαδή, να έριξαν την πρόταση και να έλαβαν ένα μεγαλοπρεπές όχι από τους δανειστές. 'Η κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μετά την επιστολή μεταμέλειας για την περυσινή «13η σύνταξη», δεν κάνει χάρες στους συντρόφους του, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των θεσμών.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τρία πράγματα που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες.
1. Να αυξήσει τόσο πολύ τους φόρους και τις εισφορές οδηγώντας στην εξαθλίωση τα νοικοκυριά και την αγορά. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει με τις αποφάσεις και τις επόμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα είναι η κυβέρνηση που... πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
2. Να εκτοξευθεί η φοροδιαφυγή στη ύψη. Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο μάλιστα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
3. Να μετακομίζουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Το 2016 οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Κύπρο αυξήθηκαν κατά 77% ενώ καταγράφεται και σημαντική αύξηση (πάνω από 30%) στη Βουλγαρία το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016.
Όπως λοιπόν φαίνεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων ακόμα και οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι να μειωθεί η φορολογία τους. Μέχρι τότε το υπερπλεόνασμα το οποίο είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, θα χορηγείται, κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας θα πάει στο εισόδημα αλληλεγγύης καθώς και στους συνταξιούχους στο πλαίσιο της επιστροφής της υγειονομικής εισφοράς που αχρεωστήτως παρακρατήθηκε.
Πάντως οι θεσμοί περιμένουν την αποτίμησης από το υπουργείο Εργασίας της αποτίμησης τόσο ως προς τους δικαιούχους, όσο και προς το συνολικό κόστος. Σημειώνεται ότι Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), έχει εκτιμήσει ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ.
Με αυτά και μερικές άλλες μικρο ρυθμίσεις η κυβέρνηση θα διανείμει περίπου 1 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα. Τα υπόλοιπα (800 εκατ. ευρώ περίπου) από το υπερπλεόνασμα της υπερφορολόγησης, θα οδηγηθούν στον κουμπαρά που δημιουργείται για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα θα κατευθυνθεί στο ταμειακό απόθεμα (cash buffer) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Σημειώνεται ότι στον ίδιο κουμπαρά κατευθύνονται και τα χρήματα από τις εκδόσεις που έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο αλλά και από τις μελλοντικές καθώς και τα χρήματα που θα πιστώσει ο ESM μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.