Μονόδρομος για την ανάπτυξη η μείωση της φορολογίας

Μονόδρομος για την ανάπτυξη η μείωση της φορολογίας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι... βολές κατά της φορολογικής πολιτικής από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, εξασθενίζοντας τα κίνητρα για εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν μάλιστα ότι δεν συμφέρει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα καθώς ο επενδυτής θα διαπιστώσει ότι περισσότερα από το 55% των κερδών πηγαίνει στο ελληνικό κράτος. Και όλα αυτά όταν οι συντελεστές στις χώρες:

- Ιρλανδία, Κύπρο, Λετονία και Σλοβενία κυμαίνονται από 10 έως 19%

- Αυστρία, Εσθονία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Φινλανδία από 20 έως 25%

Η χώρα μας, μαζί με την Γερμανία την Ιταλία, το Λουξεμβούργο έχουν συντελεστές που κυμαίνονται μεταξύ 26-30%. Ωστόσο, στις ανωτέρω χώρες είναι σημαντικά μικρότερος ο φόρος διανομής. Οι σκέψεις των επιχειρηματιών για μεταφορά των εδρών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν καθώς αφενός εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση όταν στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και σαφώς χαμηλότερα επιτόκια, αφετέρου θα περιορισθούν αισθητά οι επιβαρύνσεις.

Η μείωση λοιπόν της φορολογίας αποτελεί σύμφωνα με την αγορά μονόδρομος. Υποστηρίζουν δε ότι το κόστος μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις εντός της διετίας με στόχο να προσεγγίσει η χώρα μας τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζουν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία δεν ξεπερνά τα  500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την τόνωση των επενδύσεων οι οποίες θα αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στο κρατικά ταμεία. 

Για το λόγο αυτό ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δύναται να αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ωστόσο επικρίνει την αλλαγή της νομοθεσίας που προέβλεπε άμεση μείωση των συντελεστών και συγκεκριμένα από το 26% στο 20% και όχι μόνο μία μονάδα για το 2019 όπως αποφάσισε το κυβερνών κόμμα. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής (statutory corporate income tax rate) καταγράφεται 7,6 μονάδες υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού (Ελλάδα: 29%, μέσος όρος χωρών ΟΟΣΑ: 21,4%), κατατάσσοντάς την στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις. Εντούτοις, τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ καταγράφονται χαμηλότερα του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Και μάλιστα όπως σημειώνει ο κ.Στουρνάρας όλα αυτά γίνονται σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού με διαφαινόμενη την τάση μείωσης των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. 

Ταυτόχρονα, σημειώνει ο Διοικητής, έχουν αρνητική επίπτωση στην εγχώρια κατανάλωση μέσω της υψηλής έμμεσης φορολογίας. Συνεπώς, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός σταθερού, απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και θα προκαλεί τις λιγότερες δυνατές στρεβλώσεις