Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Την άμεση νομοθέτηση σειράς μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα τη ΔΕΘ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, εκ πρώτης δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών στην ψήφιση μέτρων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα συμφωνηθέντα (δηλαδή στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα).
Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει έρθει σε κάποια συμφωνία με τους δανειστές η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί όχι μόνο στον τύπο αλλά και στον υπουργό Οικονομικών. Και αυτό καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς ερωτηθείς εάν έχει γίνει η κοστολόγηση των μέτρων απάντησε τα εξής: «Ναι, αλλά δεν ξέρουμε ποιες από αυτές θα εφαρμοστούν το 2019 το 2020 και το 2021». Επί της ουσίας ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και μάλιστα είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητες για τα μέτρα επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ακούμε.
Η άμεση νομοθέτηση βέβαια του κ. Τσακαλώτου μπορεί να είναι και διάστημα 12 εβδομάδων όπου θα έχει εκδοθεί το report της Κομισιόν ή θα έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου.
Πάντως για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα των θεσμών παρά του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που φάνηκε και από το «άδειασμα» του ΑΠΕ για το θέμα των συντάξεων, το οποίο είχε μεταδώσει ότι οι θεσμοί συμφώνησαν να μην περικοπούν οι συντάξεις. Γενικότερα, ο κ. Τσακαλώτος έχει διαφωνήσει σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές φορές με τις απόψεις και τις αποφάσεις του Μαξίμου. Ακόμα και για το πως θα διατεθούν τα υπερπλεονάσματα.
Μάλιστα λέγεται ότι ήταν αντίθετος στην πολιτική επιδομάτων μέσω τους υπερπλεονάσματος και επέμενε στη χρησιμοποίηση τους σε δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το αν λοιπόν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς θα φανεί με το πότε θα ψηφισθούν από τη Βουλή οι εξαγγελίες Τσίπρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα μέτρα αυτά είναι:
- Η Μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 στο 13,3% από το 20% που ισχύει σήμερα.
- Η μείωση στα 64,5 των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς-Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019, με στόχο να φτάσει στο 25% εντός τετραετίας.
- Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, καθώς και τις Κοιν.Σ.Επ. και τις ανενεργές επιχειρήσεις.
- Η επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.