Οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά φιλόδοξοι και αναμένεται να αποδειχθούν δύσκολοι, όμως θα ανακουφίσουν εν μέρει το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ανοιγμάτων (NPEs) που σήμερα επιβαρύνει τους ισολογισμούς.
Αυτό αναφέρει ο οίκος Moody'' s, σε έκθεσή του για το τριετές πλάνο των ελληνικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πιστωτικά θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες στοχεύουν στη μείωση των NPLs στο 20% και των NPEs στο 34% έως το τέλος του 2019.
«Η μείωση των NPLs και τελικά των NPEs αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση για τις τράπεζες, ενώ θα χρειαστεί διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια. Τα NPEs διαμορφώθηκαν περίπου στα 107 δισ. ευρώ, ή 57% του ΑΕΠ, τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι εν λόγω μειώσεις αποτελούν επίσης προαπαιτούμενα για τη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των ελληνικών τραπεζών και την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα κατευθυνθούν σε πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας», σημειώνει ο αναλυτής του οίκου κ. Νώντας Νικολαΐδης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθόρισαν στόχους τόσο για τα NPLs όσο και για τα NPEs, ενώ και οι δύο ρυθμιστικές αρχές θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξή τους, γεγονός που αναπόφευκτα θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να διαθέσουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs.
Όπως αναφέρει η Moody''s, η έκθεση της ΤτΕ δίνει μία πρώτη γεύση από τους στόχος, καθώς και το τεχνικό υπόβαθρο και τους πιθανούς παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα. Η ΤτΕ θα προχωρά στην καταγραφή της προόδου έως την επίτευξη των στόχων, ενώ θα μπορεί να ζητά επιπλέον διορθωτικά μέτρα από μία τράπεζα που δεν επιτυγχάνει τους τριμηνιαίους στόχους.
Οι τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κυρίως μέσω του εντοπισμού βιώσιμων επιχειρήσεων και της εφαρμογής βιώσιμων μακροπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης. Τέλος, η Moody''s αναφέρεται στα εργαλεία που θα συμβάλλουν στη μείωση και επισημαίνει την προβλεπόμενη δημιουργία νέων NPEs ύψους 30,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-19, καθώς θα συνεχίσουν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.
«Η συντονισμένη προσπάθεια από τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές Αρχές προς τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού στο σύστημα είναι καθοριστική έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των NPLs στο 20% έως το τέλος του 2019, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διαθέτουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας των πιστώσεων και της αξιολόγησής τους».