Στην εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το νέο νομικό πλαίσιο με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 36% επί του συνόλου στο τρίτο τρίμηνο του έτους, προχωρά η Moody's κρίνοντας ως «credit positive» (θετικό γεγονός για την πιστοληπτική τους ικανότητα) την ψήφιση του νόμου.
Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να αναπτυχθεί μία δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων. Και αυτό γιατί οι επενδυτές που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτήν, θέλουν πρώτα να δουν το νόμο να εφαρμόζεται, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Η Moody's για μία ακόμη φορά χαρακτηρίζει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μία από τις βασικές προκλήσεις για την ανάκτηση της φερεγγυότητας των τραπεζών μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν NPLs και στο παρελθόν, αν και το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές σε θέματα που αφορούσαν στην εξυπηρέτηση του δανείων, ενώ το αναθεωρημένο πλαίσιο είναι πολύ πιο ξεκάθαρο.
«Βάσει του νέου νόμου, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να πωλούν μεγάλα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια και στεγαστικά που δεν συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Εκτιμούμε ότι περίπου το 65% των σχεδόν 85 δισ. ευρώ συνολικών NPLs είναι επιλέξιμα για πώληση βάσει του νόμου. Η πώληση των NPLs μπορεί να ωφελήσει τις τράπεζες άμεσα, απελευθερώνοντας κεφάλαια για να στηρίξουν την ποιότητα των πιστώσεων και έμμεσα μέσω της μείωση του χρόνου και των πόρων που χρειάζονται για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων».