Οι οικονομίες της ευρωζώνης και της Βρετανίας πιθανότατα θα εισέλθουν σε ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά οι ΗΠΑ μπορεί να την αποφύγουν χάρη στη δυνατή αγορά εργασίας, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Παράλληλα, το αναμενόμενο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας COVID-19 θα την οδηγήσει σε ανάκαμψη, όπως και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου.
«Οι κίνδυνοι δείχνουν προς τα κάτω», αναφέρει έκθεση της Morgan Stanley που προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% τον επόμενο χρόνο, χαμηλότερο από το 2,7% που είναι η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το 2023 η Morgan Stanley προβλέπει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες που θα έχουν εισέλθει σε ύφεση ή θα είναι πολύ κοντά σε ύφεση και τις αναδυόμενες οικονομίες που θα βρεθούν σε ήπια ανάκαμψη. Γενικότερα όμως μια παγκόσμια ανάκαμψη θα παραμείνει άπιαστη. Η Κίνα προβλέπεται να πιάσει ανάπτυξη 5% το 2023, υψηλότερη από ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,7% που αναμένει στις αναδυόμενες οικονομίες. Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες του G10 προβλέπεται μόλις στο 0,3%.
Με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να αυξάνουν το κόστος χρήματος φέτος για να συγκρατήσουν τον υψηλό πληθωρισμό, η Morgan Stanley προβλέπει ότι στις ΗΠΑ η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα το 2023, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός αφού κορυφωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
«Η οικονομία των ΗΠΑ μόλις θα αποφύγει την ύφεση το 2023, όμως η προσγείωσή της δεν θα είναι τόσο μαλακή καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί σημαντικά και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 0,5% τον επόμενο χρόνο.
Η συνολική επίπτωση της νομισματικής σύσφιξης το 2023 θα έχει επιπτώσεις και το 2024 με αποτέλεσμα δύο χρονιές αδύναμης ανάπτυξης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κορύφωση του πληθωρισμού θα λάβει χώρα στο φετινό τέταρτο τρίμηνο και μετά στο αφήγημα θα κυριαρχεί η αποπληθωριστική τάση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley, ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, θα υποχωρήσει στο 2,9% προς το τέλος του 2023 και ο πληθωρισμός προς το 1,9%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ασία θα επιβραδυνθεί στο 3,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και θα ανακάμψει στο 4,6% στο δεύτερο εξάμηνο με οδηγό την εσωτερική ζήτηση.
Οι αποδόσεις σταθερού εισοδήματος θα βελτιωθούν το 2023 σε σύγκριση με φέτος καθώς θα ξεκινήσουν από χαμηλές αποτιμήσεις. Τα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα θα προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές παγκοσμίως. Οι δε μετοχές στις αναδυόμενες αγορές και την Ιαπωνία θα υπεραποδώσουν ενώ αυτές των ΗΠΑ θα μείνουν πίσω συγκριτικά.
Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του εκτιμά ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με τις προβλέψεις του τον προηγούμενο μήνα και τα ρίσκα δεν είναι λίγα. Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί σταθερή επιδείνωση στους δείκτες των υπευθύνων προμηθειών.
Η επιδείνωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οφείλεται στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, στην αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική στην Κίνα και στις διαταραχές και την ανασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ είχε μειώσει την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 στο 2,7% από 2,9% πριν. Στις εκτιμήσεις που ετοίμασε για τη Σύνοδο του G20 στην Ινδονησία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι πρόσφατοι δείκτες υψηλής συχνότητας επιβεβαιώνουν ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα πλήξει την ανάπτυξη και θα αυξήσει τον πληθωρισμό ενώ ένας παρατεταμένος και υψηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, σφίγγοντας περαιτέρω τις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως.