Η φετινή ισορροπημένη ανάπτυξη συνεχίζεται στην οικονομία της ζώνης του ευρώ καθώς η δημοσιονομική πολιτική παραμένει στηρικτική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα. Το 2023, με τον πληθωρισμό να προσεγγίζει τον στόχο της ΕΚΤ, η νομισματική αρχή της ευρωζώνης θα ολοκληρώσει τον κύκλο της ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι έτοιμη για την πρώτη αύξηση επιτοκίων, εκτιμά σε έκθεση της η Morgan Stanley.
Φέτος η οικονομία της ευρωζώνης εξέπληξε ανοδικά με οδηγό την καταναλωτική δαπάνη μετά την άρση των απαγορευτικών.
«Βλέπουμε το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2019 προς το τέλος της χρονιάς. Βραχυπρόθεσμα, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι πιο δύσκολα καθώς η ανάκαμψη θα αντιμετωπίσει μετωπικούς ανέμους, όπως στενώσεις στην πλευρά της προσφοράς που θα επηρεάσουν την βιομηχανική δραστηριότητα, υψηλότερο πληθωρισμό που θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση και το εποχιακό κύμα Covid. Μετά όμως περιμένουμε βελτίωση την άνοιξη καθώς οι μετωπικοί άνεμοι θα εξασθενίσουν και η δυνατή και ισορροπημένη ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί, βοηθούμενη από την υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική».
Η αισιόδοξη προοπτική που θέλει τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης να διατηρείται πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα υποθέτει την καλή υλοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ καθώς και ότι θα αποφευχθεί πολιτική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ προς το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
«Εκτιμούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική το 2022 καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι σε πάγο και θα υπάρξει αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου που θα επιτρέψει μεγαλύτερες επενδύσεις. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τέλος του προγράμματος PEPP θα δώσει τη σκυτάλη στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα APP (Asset Purchase Program) τον Μάρτιο του 2022 ώστε να ομαλοποιηθεί η επιβράδυνση του ρυθμού αγορών ομολόγων. Το 2023 προβλέπουμε οτι οι αγορές ομολόγων θα τελειώσουν, μάλλον στα μέσα της χρονιάς, και η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2023», αναφέρει η έκθεση.
Ταύροι και αρκούδες
Το σενάριο των ταύρων της Morgan Stanley υποθέτει πιο γερή ανάκαμψη που θα οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης. Αντίθετα, στο σενάριο των αρκούδων η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι ασθενέστερη, όπως και ο πληθωρισμός, και θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης σε υψηλότερα επίπεδα.
Νομισματική πολιτική
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα καθορίσει την πολιτική εξόδου από τα μέτρα έκτακτης στήριξης.
Στην τελευταία της επικοινωνία η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα PEPP θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022 αλλά άφησε δύο κύρια ερωτηματικά αναπάντητα – τον ρυθμό του PEPP το πρώτο τρίμηνο του 2022 και το τι θα γίνει μετά.
«Δεδομένης της συνεχιζόμενης προόδου στο μέτωπο της ανάκαμψης, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει μια μικρή περαιτέρω μείωση του ποσού των 70 δισ. ευρώ των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά των 1,85 τρισ. ευρώ του προγράμματος PEPP, αφήνοντας ένα μέρος αχρησιμοποίητο. Αναμένουμε επίσης ότι η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει τον Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει τη μετάβαση από το PEPP σε αναβαθμισμένο APP. Εκτιμούμε ότι θα ανέλθει στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο με τον ακριβή ρυθμό να διευκρινίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο, ίσως τον Φεβρουάριο η τον Μάρτιο, όταν η ΕΚΤ θα έχει περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις χρηματοδοτικές συνθήκες», αναφέρει η έκθεση.
Αλλαγή φρουράς
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα είναι η τελευταία στην οποία θα συμμετέχει ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν, o οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την παραίτηση του.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Βάιντμαν που πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο έχουν πιο ήπιες θέσεις για τη νομισματική πολιτική και συμπλέουν περισσότερο με την ακολουθούμενη πολιτική της ΕΚΤ.
«Αν και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στις αντιλήψεις για τις αποφάσεις που παίρνει η ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι σε πρακτικό επίπεδο οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες καθώς τα γεράκια είναι ήδη στη μειοψηφία», σχολιάζει η Morgan Stanley.