Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες σχετικά με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley, σε έκθεσή της στην οποία σχολιάζει το ισχυρό sell-off που παρατηρείται στις μετοχές του κλάδου. Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν, παράλληλα, ότι η άρση των capital controls για τις εγχώριες συναλλαγές μειώνει την ορατότητα για τον κλάδο και κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των καταθετών, σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και προεκλογικού κλίματος.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η μεταβλητότητα στην αγορά αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τρ. Πειραιώς και οι τράπεζες να γνωστοποιήσουν τους νέους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και τη συνεισφορά των πωλήσεων και των διαγραφών.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, το θέμα με την Πειραιώς ξεκίνησε όταν το Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει δώσει προθεσμία στην τράπεζα να εκδώσει ομόλογο Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, πριν το τέλος του 2018, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει σήμερα ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές και αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για να εκδώσει το ομόλογο, αλλά δεν αναφέρθηκε σε προθεσμία. Επισημαίνει, επίσης, ότι το κεφαλαιακό πλάνο που υλοποιεί η Πειραιώς το έχει συμφωνήσει με την ΕΚΤ στο πλαίσιο των πρόσφατων stress tests.
Το γεγονός ότι οι αγορές δεν είναι ανοιχτές για την Ελλάδα, και κατ'' επέκταση για την Πειραιώς, προκάλεσε ανησυχία, σύμφωνα πάντα με την Morgan Stanley. Ωστόσο, η χρονική στιγμή των ανησυχιών προκαλεί εντύπωση καθώς οι τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον SSM για τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
«Μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για τις πωλήσεις και τις διαγραφές που θα περιλαμβάνουν οι στόχοι, εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, καθώς ενδεχόμενη αύξηση των διαγραφών θα συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο να προκύψει κεφαλαιακό κόστος».
Γιατί το sell-off παρασύρει όλες τις τράπεζες;
Η απόφαση της κυβέρνησης για άρση των capital controls στις εγχώριες συναλλαγές συνεπάγεται ότι όλες οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο να μεταδοθεί στην εμπιστοσύνη των καταθετών το αρνητικό κλίμα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα διενεργηθούν εκλογές. Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών ελέγχεται στενά αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά που να λέει ότι ο Επόπτης έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια φέτος.
Δικαιολογείται το sell-off;
«Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες μεταβολές είναι υπερβολικές παρά το γεγονός ότι η ορατότητα σχετικά με το αν θα πρέπει να επενδύσει κάποιος στις ελληνικές τράπεζες είναι περιορισμένη, από τη στιγμή που η μείωση των NPEs απαιτεί ένα σταθερό οικονομνικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ακόμη και μετά το 2021. Και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες σήμερα από τον Νοέμβριο του 2017 όταν η εισαγωγή του IFRS9 και τα stress tests βρίσκονταν στον ορίζοντα.
Τέλος, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η χρηματοδοτική θέση των ελληνικών τραπεζών είναι υγιής, καθώς έχουν αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του ELA με καταθέσεις και χρηματοδότηση από την διατραπεζική.