Μπλοκάκια: Πως να καταστρέψετε την οικονομία με μια κίνηση...

Μπλοκάκια: Πως να καταστρέψετε την οικονομία με μια κίνηση...

(Photo by Sooc)

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η αγορά είχε βρει τόσα χρόνια έναν τρόπο να λειτουργεί. Και λειτουργούσε καλά με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να έχουν συμβιβαστεί σε ένα modus vivendi.

Με τις μεθοδεύσεις και τις παλινωδίες της στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δημιουργεί σύγχυση και σοβαρά προβλήματα και στις δύο πλευρές. Ωθεί κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους με μπλοκάκι να κλείνουν τα βιβλία τους, τους υποχρεώνει να προσφεύγουν στα δικαστήρια, δημιουργεί αναστάτωση στα λογιστικά γραφεία, και φέρνει τους εργοδότες στη θέση να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει, τι κόστος θα επωμιστούν την επόμενη μέρα και αν θα μπορούν να συνεχίσουν να είναι ζωντανοί στην αγορά.

Όλες οι πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενοι, έχουν καταστεί όμηροι γραφειοκρατών που ελάχιστη αντίληψη έχουν για το πως μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά ο ιδιωτικός τομέας, αθύρματα μιας κυβέρνησης που φαίνεται να μην γνωρίζει τι έχει νομοθετήσει και το χειρότερο με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει τον αρτηριοσκληρωτικό και εχθρικό για την ανάπτυξης νόμο που ψήφισε.

Με ένα τέχνασμα το οποίο υποκρύπτεται πίσω από την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «ανακουφίζει» προσωρινά (;) τους εργαζόμενους που αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών καθώς προβλέπει εισφορές 9,22% επί του εισοδήματος τους για ασφάλιση και υγεία. Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργεί νέα σοβαρά ερωτήματα για το ποιος τελικά θα πληρώσει τα σπασμένα καθώς δεν διευκρινίζει ποιος θα επωμιστεί το υπόλοιπο 17,88% των εισφορών.

Θα είναι οι εργοδότες που κάποια στιγμή θα πληροφορηθούν ότι θα βρεθούν να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από εκείνες που υπολόγιζαν; Θα είναι οι εργαζόμενοι που θα πληρώσουν αναδρομικά σε δύο-τρεις μήνες αυτά που σήμερα τους λένε ότι δεν θα καταβάλλουν; Η εγκύκλιος δεν το λέει. Το αποκρύπτει πιθανόν σκοπίμως για να συνεχιστεί η σύγχυση.
Εάν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταργήσει τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά σήμερα και να απαγορεύσει τα μπλοκάκια. Αλλά δεν το κάνει. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ανήθικο να μεταφέρει τα βάρη πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά ανάλογα με τα συμφέροντα της (βάζοντας τους εργαζόμενους να καρφώνουν τους εργοδότες).

Οι επιχειρήσεις κάνουν κάθε χρόνο τους προϋπολογισμούς τους, προκειμένου να γνωρίζουν που μπορούν να φθάσουν, εάν μπορούν να επενδύσουν ή να προσλάβουν νέους υπαλλήλους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση κάθε τρεις και λίγο πότε με το ασφαλιστικό, πότε με το φορολογικό να ανατρέπει τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Είναι σαν να επιδιώκει τα λουκέτα, τα οποία αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων.

Τι θα γίνει εάν αύριο αποφασίσει μία επιχείρηση να σταματήσει να συνεργάζεται με «μπλοκάκια» ή μειώσει κατακόρυφα τις αποδοχές; Θα ζημιωθεί και ο εργαζόμενος και η επιχείρηση, ενώ το δημόσιο θα χάσει φόρους και εισφορές.

Η κυβέρνηση με την εγκύκλιο της, αφήνει ανοιχτό το θέμα της πληρωμής του 17,88%. Η αγορά όμως έχει σχεδόν προεξοφλήσει ότι αναζητεί τρόπο να μεταφέρει το βάρος αυτό στους εργοδότες. Ενδεχομένως και αναδρομικά, καθώς είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα εφαρμόζεται το ερμαφρόδιτο σύστημα.

Εν ολίγοις με τη νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας αντί να επιλύει προβλήματα προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση σε εργοδότες και εργαζόμενους.? Η κυβέρνηση με την προχειρότητά της έχει οδηγήσει εργοδότες και εργαζόμενους να αναζητούν λύσεις για να αποφύγουν την ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα.Επισκέπτονται γραφεία ειδικών, λογιστών και δικηγόρων προκειμένου να βρουν παραθυράκια για να μπορέσουν να γλιτώσουν φόρους και εισφορές ή διαφορετικά να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Αυτή τη στιγμή προς το παρόν οι πρώτες σκέψεις συγκεντρώνονται στις εξής ενέργειες:

- Η πιο απλή λύση για έναν εργοδότη είναι η αφαίρεση του ποσοστού των εισφορών από τον μισθό που καταβάλει. Ή διαφορετικά, στο ποσό που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τώρα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές του εργοδότη ώστε από την τσέπη του να μην βγουν περισσότερα χρήματα.

- Μπλοκάκια γίνονται μισθωτοί μερικής απασχόλησης για να αποφευχθούν οι υψηλές εισφορές.

- Κουπόνια και μαύρα εφόσον υπάρχουν βρίσκονται στις σκέψεις των αρμοδίων.?

- Δημιουργία Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών με πρόσληψη ανέργων με το ελάχιστο ποσό για να αποφύγουν τα μπλοκάκια τις εισφορές.

-Αλλαγή φορολογικής έδρας για όσα μπλοκάκια.

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Βρούτσης - Ν. Μηταράκης: Δεν είναι λύση τα “μπαλώματα” για τα μπλοκάκια

- Η Ε. Αχτσιόγλου παραδέχεται ότι η χθεσινή εγκύκλιος για τα μπλοκάκια δεν έλυσε το πρόβλημα