Ν. Καραμούζης: Ήρθε η ώρα να κινητοποιηθεί η οικονομική ελίτ της χώρας

Ν. Καραμούζης: Ήρθε η ώρα να κινητοποιηθεί η οικονομική ελίτ της χώρας

Να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, κάλεσε την οικονομική και πνευματική ελίτ της χώρας ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association-UK.

Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι στην περίπτωση που βελτιωθούν οι προοπτικές για την οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 25 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καραμούζη, τα 10 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν από τα «σεντούκια», επίσης 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν επιστροφές εταιρικών καταθέσεων και 5 δισ. ευρώ καταθέσεις ιδιωτών από το εξωτερικό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Eurobank προβλέπει πως σε ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αντλώντας έως και 8 δισ. ευρώ μέσω μη εξασφαλισμένων ομολόγων, στην ίδια περίοδο.

Ο κ. Καραμούζης είπε ότι ήρθε η ώρα να κινητοποιηθεί η οικονομική και πνευματική ελίτ της χώρας, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πως η φτώχεια και η δυστυχία γύρω μας δεν μας αφορά και δεν μας επηρεάζει».

«Εκτός από την πολιτική ηγεσία, η επιτυχία απαιτεί επίσης ηγετικές ενέργειες, κινητοποίηση και αποφασιστικότητα από την ελληνική οικονομική και πνευματική ελίτ, που θα τους εμπλέκει ενεργά:

-σε μία νέα εποχή εθνικής, εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης

-στην αναβίωση των ιδιωτικών επενδύσεων

-στην ενεργή στήριξη της φορολογικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και πρωτοβουλιών για μεταρρυθμίσεις

-στο να μοιραστούν το κόστος και στα βάρη της προσαρμογής, και

-στο να συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του υφιστάμενου εθνικού αισθήματος απαισιοδοξίας σε μία νέα εποχή εθνικής αυτοπεποίθησης.»

«Στην πραγματικότητα, εμείς θα πρέπει να είμαστε η αλλαγή που ευχόμαστε να δούμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.

Η αποκατάσταση κανονικών συνθηκών ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καραμούζη, η περαιτέρω πρόοδος εξαρτάται λιγότερο από την οικονομική κατάσταση των τραπεζών και περισσότερο από την ύπαρξη ισχυρών προοπτικών για την οικονομία, καθώς και πολιτική και θεσμική σταθερότητα.

Θα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε, συνέχισε ο κ. Καραμούζης, ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποτύχει παταγωδώς, οδηγώντας τη χώρα ουσιαστικά στη χρεοκοπία και τους πολίτες της σε απόγνωση.

Η πολυεπίπεδη κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομική ζωή και το μοντέλο του περιορισμένου ανταγωνισμού και των προστατευμένων αγορών και επαγγελμάτων, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και ζημιογόνα για την οικονομία, ενώ στο τέλος οδήγησαν την Ελλάδα kαι τους ανθρώπους της στην επίπονη και δύσκολη σημερινή θέση.

Πρέπει να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών και μία αναπτυξιακή στρατηγική που θα λειτουργεί, με στόχο στην ανάκτηση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, της δημοσιονομικής σύνεσης, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο και μία αποτελεσματική κοινωνική πρόνοια.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι ο ελληνικός είναι ο μοναδικός τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη που έχει υποβάλλει ένα τόσο λεπτομερές και ολοκληρωμένο πλάνο στις εποπτικές Αρχές, οι στόχοι του οποίου θα ελέγχονται σε τριμηνιαία βάση. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο, χωρίς αναγκαστικές πωλήσεις που θα ασκούσαν σοβαρές πιέσεις στις τιμές των NPEs, ειδικά στην περίπτωση που η ανάπτυξη και οι συνθήκες στην αγορά βελτιωθούν ταχύτερα από τις προβλέψεις.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αντιστροφή της δημιουργίας νέων NPEs και η μείωση των «κόκκινων» δανείων εξαρτάται όχι μόνο από την αποτελεσματική διαχείριση των τραπεζών, η οποία είναι απαραίτητη, αλλά επίσης από την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, την άρση των capital controls και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε βελτίωση των επιχειρηματικών τζίρων, του προσωπικού εισοδήματος και των τιμών των ακινήτων, και παράλληλα στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και στον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης για τα NPEs, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς.

Ο κ. Καραμούζης τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας μίας κοινής bad bank για συγκεκριμένες κατηγορίες επισφαλών απαιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά χρειάζεται μία αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης NPEs και τη χρειάζεται άμεσα.

Ο πρόεδρος της Eurobank αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόσφατα έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ψηφίστηκε ο νόμος που βελτιώνει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων καθώς για πρώτη φορά δίνει άδεια για τη διαχείριση δανείων από τρίτους ή την πώληση αυτών.

Παρ'' όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, στα πεδία των κανονισμών και της φορολογικής πολιτικής χρειάζονται επιπλέον διατάξεις για τη διευκόλυνση των διαγραφών δανείων και την αποτελεσματική χρήση του εργαλείου μετατροπής χρέους σε μετοχές για να αναλάβουν οι πιστωτές τον έλεγχο της εταιρείας, στην περίπτωση που οι πιστούχοι δεν εξυπηρετούν καθόλου τα δάνειά τους.

Επίσης, θα πρέπει να γίνουν βήματα για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην δικαστική επίλυση υποθέσεων, να αναθεωρηθεί ο πτωχευτικός νόμος και να δημιουργηθούν εξειδικευμένα δικαστήρια για τεχνικά ζητήματα.

«Κατά την άποψή μου, που είναι επίσης η άποψη των ιδιωτών μετόχων μας, οι εκτεταμένες και αναγκαστικές πωλήσεις NPEs σε πολύ χαμηλές τιμές θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο υφιστάμενο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον». Μία τέτοια πολιτική θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, πυροδοτώντας νέες εκροές καταθέσεων, παρατείνοντας τα capital controls και εμποδίζοντας την πρόσβαση στις αγορές.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, θα πρέπει να εξετάσουν την επιλεκτική πώληση δανείων με μεγάλη καθυστέρηση και την ενεργή εμπλοκή των εταιρειών διαχείρισης, όπως αυτή που δημιούργησαν οι Eurobank και Alpha Bank σε συνεργασία με την KKR και την EBRD.