Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί, κλειστά τα σχολεία έως την Παρασκευή - Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις (pics&vds)
Νέοι σεισμοί στη Σαντορίνη

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί, κλειστά τα σχολεία έως την Παρασκευή - Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις (pics&vds)

Ασταμάτητη είναι η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 555 σεισμικές δονήσεις σε διάστημα επτά ημερών, ήτοι από τις 28 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ο ισχυρότερος που καταγράφηκε ήταν σήμερα και ήταν εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το 112 να ηχεί στα κινητά των κατοίκων, τόσο των τριών νησιών όσο και της Ανάφης. 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σαντορίνης αρκετοί εκ των οποίων επέλεξαν να εγκαταλείψουν το νησί. Ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς στα ταξιδιωτικά πρακτορεία με τον κόσμο να περιμένει να βγάλει ένα εισιτήριο με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Πολλοί έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού. Επιπλέον, πτήσεις και δρομολόγια πλοίων έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες ενώ ελέγχονται και οι καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα αναχωρούν με τα αεροσκάφη γεμάτα. Οι αεροπορικές έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια, ενώ με πληρότητες αναχωρούν και τα πλοία από το νησί.

Κατολισθήσεις στη Σαντορίνη λόγω των σεισμών

Εκατοντάδες σεισμοί μέσα σε λίγες ημέρες 

Από τις 28 Ιανουαρίου, το νησί της Σαντορίνης παρουσίασε σημαντική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αναφέρει σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.44 περίπου 63 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Ολύμπου Καρπάθου, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ νωρίτερα, εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ στις 18.07 περίπου 25 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Από το μεσημέρι ιδιαίτερα έχει εκδηλωθεί έξαρση του σεισμικού φαινομένου: 

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:20, σε απόσταση 231 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ακολούθησε δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 13:50, σε απόσταση 233 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών. Στις 10:26 είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και η ισχυρότερη ήταν στα 4.9 Ρίχτερ, 19 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης (σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ως μέγεθος τα 5,1 ρίχτερ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προχώρησε σε διόρθωση).

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Περισσότερες από 400 δονήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστον 12 από αυτές τις δονήσεις ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες, τονίζουν η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει ίσως και εβδομάδες, ενώ η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μεγαλύτερος των 6 βαθμών είναι πολύ μικρή.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το φαινόμενο

Κανένας από τους επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πει πότε θα τερματιστεί η διέγερση αυτή, ωστόσο όλοι αποκλείουν συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι σεισμοί θα συνεχιστούν ακόμα και για εβδομάδες.

«Μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από 6 ρίχτερ» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ αργότερο στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως:

«Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη. Έχω κάνει πρόσκληση στα μέλη των δύο επιτροπών, 8 η ώρα το πρωί να συνεδριάσουμε, να δούμε τις εξελισσόμενες διεργασίες και από κει και πέρα δεν μπορούμε να προδιαγράψει τίποτα ως προς τη διάρκεια επαναλαμβάνω, γιατί το μέγεθος έχουμε πει ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5.5 Ρίχτερ».

«Ένα απίθανο σενάριο είναι να πάει μέχρι τα 6, όπου είναι η ελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.

Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε κάποιο σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχύτερη απόσβεση του φαινομένου. Το λίγο πάνω από το 5 δεν θα έχει επίπτωση στη Σαντορίνη. Υπάρχει ένα σενάριο στα 5.5 όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις και βέβαια το σενάριο των 6 βαθμών, είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες θα έλεγε κανένας πιθανότητες», σημείωσε.

«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο», σημείωσε ο Κώστας Συνολάκης, Kαθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η ακολουθία όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξη της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης, η απόσταση όσο μεγαλώνει μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στο μεταξύ, μήνυμα του 112 προειδοποιεί για κατολισθήσεις. Στο νησί της Σαντορίνης απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών. Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, 2 ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων αλλά και εναέριοι διασώστες.

 

 

 

 

 

Κλειστά σχολεία μέχρι την Παρασκευή - Οι συστάσεις

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να αδειάσουν τις πισίνες, να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Συγκεκριμένα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές πρότεινα τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Διαβάστε Περισσότερα