Να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση καλούν τα κράτη-μέλη οι Ντράγκι και Βιλερουά ντε Γκαλ

Να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση καλούν τα κράτη-μέλη οι Ντράγκι και Βιλερουά ντε Γκαλ

Να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» ζήτησαν σήμερα από το Παρίσι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλ, στο πλαίσιο συνεδρίου που οργάνωσε στο Παρίσι η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας και Ρυθμίσεων (ACRP).

Οι δύο άνδρες ζήτησαν μεταξύ άλλων, «τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και την πλήρη λειτουργικότητα του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική σταθερότητα των 19».

Το θέμα της άμεσης «πλήρους λειτουργικότητας» του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Διοικητής της Τράπεζας Γαλλίας που είναι και μέλος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ. Ο κ. Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι «η εφαρμογή του θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για την τραπεζική ένωση, εξαιτίας του κατακερματισμού του τραπεζικού τομέα:

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης διαθέτει ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο και καλά εναρμονισμένη νομοθεσία, παραμένει όμως κατακερματισμένος και η διασυνοριακή ενοποίηση, που συνιστά μέσο αύξησης των διασυνοριακών πιστώσεων, έφθασε πρόσφατα σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η πρόοδος προς την οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης - μέσα από την εναρμόνιση των επιλογών και της διακριτικής ευχέρειας, μέσα από την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων και τη δημιουργία των βάσεων για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων - είναι ουσιαστικής σημασίας και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας ενοποιημένης αγοράς, η οποία θα επιτρέψει τον επιμερισμό του κινδύνου στον ιδιωτικό τομέα και τη μακροοικονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ