Το «ναυάγιο» του σημερινού Eurogroup το προαναγγέλλει, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, «σημείωμα» του Μεγάρου Μαξίμου!
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το χάσμα με τους δανειστές παραμένει ακόμη αγεφύρωτο, ειδικά στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού ομολογεί ότι «οι εκκρεμότητες που απομένουν θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Κατά πάγια τακτική, το Μέγαρο βέβαια «πανηγυρίζει», αφού, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και συνεχίζοντας να βαπτίζει το κρέας… ψάρι, επιμένει ότι «αναγνωρίστηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος».
Αποφεύγει, όμως, να δικαιολογήσει γιατί, αφού υπάρχει πρόοδος, δεν εκταμιεύεται τελικά η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble, και οι εταίροι μας επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά τα οποία πρέπει.
Τη στιγμή μάλιστα που, όπως και η κυβέρνηση, ο κ. Schauble παραδέχεται ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το δυσάρεστο για τη χώρα μας είναι ότι, όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί το «αγκάθι» της πρώτης κατοικίας, αλλά μπήκε και ένα νέο, αυτό της λειτουργίας του νέου Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έπρεπε να είχε ήδη συσταθεί από τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τη διπλωματική γλώσσα, που χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές και αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι δεδομένο ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.
Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής.
Και όσο φυσικά καθυστερεί η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι οι δανειστές δεν πρόκειται ειδικά για τη χώρα μας να εφαρμόσουν άλλο «μοντέλο» από αυτό που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, τόσο θα καθυστερεί φυσικά το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων και, ως εκ τούτου, θα πηγαίνει πίσω η αξιολόγηση της οικονομίας και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τους καταθέτες, την αγορά και γενικότερα την οικονομία.
Όσον αφορά, πάντως, το «αγκάθι» της πρώτης κατοικίας, όπως αποκάλυψε το liberal.gr, η εμμονή των δανειστών είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε δυο βασικά σημεία. Πρώτον στο εισοδηματικό όριο, πέριξ των 25.000 ευρώ, αλλά και στο περιουσιακό στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, καθώς και στο ότι οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Ωστόσο οι δανειστές εξακολουθούν και εμμένουν στις θέσεις τους και ζητούν όπως το όριο αντικειμενικής αξίας ανέρχεται έως τις 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.