Ναυάγιο στο Eurogroup

Ναυάγιο στο Eurogroup

Στον αέρα βρίσκεται και επίσημα από σήμερα το τρίτο μνημόνιο. Όχι μόνο δεν βρέθηκε κανένα σημείο επαφής μεταξύ των ελληνικών θέσεων και της ενιαίας στάσης των δανειστών για προληπτική ψήφιση μέτρων μείωσης συντάξεων και περικοπής στο αφορολόγητο, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος σε όλες τις ανοιχτές εκκρεμότητες που αφορούν στα εργασιακά και τις μεταρρυθμίσεις.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά κακό, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αίσθηση περιθωριοποίησης του ελληνικού προβλήματος αφού περισσότερο απασχόλησε ο Trump, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Οι δανειστές επέδωσαν αυστηρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις της ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, προειδοποιώντας ότι θα κλείσει σύντομα το παράθυρο. Όλα τα φώτα στρέφονται πλέον στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία το Eurogroup επιρρίπτει όλη την ευθύνη για τις καθυστερήσεις.

Όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών, Pierre Moscovici, ανοιχτές παραμένουν όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συνολική συμφωνία. 

Όπως είπε «χρειαζόμαστε καθολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά και έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές και θα θέτει συγκεκριμένους μεσοπρόθεσμους στόχους».

Ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφέροντας ότι «ήταν μια καλή συζήτηση η οποία μας επιτρέπει να δούμε με αισιοδοξία την κατάσταση και τα επόμενα βήματα ώστε να φτάσουμε σε μια γρήγορη αξιολόγηση». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «όλοι συμφωνούμε ώστε να αδράξουμε και πως κανένας δεν επιθυμεί να κάνει βήματα προς το παρελθόν», τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Κάνοντας επίσης μια θετική αναφορά για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «ανακάμπτει ταχύτερα απ'' ό,τι θα ανέμενε κανείς».

Ο Klaus Regling επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ενημερώσει το ΔΝΤ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του ΔΝΤ.

Jeroen Dijsselbloem: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να επιστρέψουν οι Θεσμοί

Από την πλευρά του ο Jeroen Dijsselbloem τόνισε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. 

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β'' αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τα έσοδα αποδεικνύονται καλύτερα από τις προβλέψεις και καταγράφηκε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O J. Dijsselbloem σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής", είπε ο J. Dijsselbloem: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, ο J. Dijsselbloem είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο J. Dijsselbloem σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Dijsselbloem απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια.

Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο J. Dijsselbloem είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο J. Dijsselbloem υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τέλος, ο J. Dijsselbloem ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πάμε καλά, δεν θεωρούμε απαραίτητη την ψήφιση νέων μέτρων 

Την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη. Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί» ανέφερε.«Ο καθένας που μίλησε, επεσήμανε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγων χρόνος και πως πρέπει να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «να σκεφτούμε» την απαίτηση του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, λέγοντας πως «αφού έχουμε τέτοιες επιδόσεις, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι και τόσο απαραίτητη».

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

ΕΕ: Αυτές είναι οι κύριες αποφάσεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup

Τα βασικά αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά από την αποστολή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνεται, το Eurogroup προέτρεψε τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να επανεκιννήσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν σε μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που να συμμερίζονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μία τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας, την αγορά προϊόντων, την αγορά ενέργειας αλλά και άλλους τομείς στην Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση. Μια συμφωνία σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, από το 2018 και στη συνέχεια, επίσης αναμένεται.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM)o οποίος παρέχει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει στην εκτέλεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν στο Eurogropup του Δεκεμβρίου και υιοθετήθηκαν επισήμως από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF, στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα, μέσω της αλλαγής μέρος των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά, και την ευκολότερη αποπληρωμή του χρέους. Τα μέτρα δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους μετόχους του ESM, οι οποίοι είναι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.