Με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ύψους μισού δισ. ευρώ- οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στο «πακέτο» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο να χρηματοδοτήσει την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Για να βγουν βέβαια τα νούμερα και να μην οδηγηθούμε σε εκτροχιασμούς θα πρέπει και η τιμή του φυσικού αερίου να παραμείνει σε (σχετικά) ήρεμα νερά.
Εύλογο το ερώτημα που προκύπτει: Όταν μόνο τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν πάνω από 650 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιδότηση του ρεύματος, πώς θα φτάσουν τα περίπου 500-600 εκατ. ευρώ για να βγει όλο το δύσκολο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου; Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τις επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Οκτώβριο δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ αν οι χρηματιστηριακές τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
Αυτό οφείλεται στη «σύνθεση» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στο γεγονός ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Για το Δεκέμβριο, εκτιμάται ότι το σύνολο των επιδοτήσεων του ρεύματος θα καλυφθεί με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Όσο για το φυσικό αέριο, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος αναμένεται ότι θα είναι σχετικά «οικονομικοί» μήνες για τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να κρατήσουν την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο, οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν εκτιμάται ότι θα μπορούν να καλυφθούν κυρίως με τους πόρους που θα διαθέσει η ΔΕΠΑ. Όσον αφορά στις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου που θα είναι και ο πρώτος πολύ δύσκολος μήνας του φετινού χειμώνα, αυτές θα επιδοτηθούν που πόρους που θα «φορτωθούν» στον προϋπολογισμό του 2023.
Ο μηχανισμός των επιδοτήσεων, αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, καθώς αύριο Τρίτη, θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας τα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Τα βλέμματα στρέφονται στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ καθώς βάσει των δικών της τιμολογίων ουσιαστικά καθορίζονται και οι κρατικές επιδοτήσεις. Για τον Σεπτέμβριο, η τιμή λιανικής πλησίασε στα 80 λεπτά, αλλά μέχρι τώρα, η τιμή χονδρικής του ρεύματος κινείται στα επίπεδα των 46 λεπτών. Έτσι, πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί για τον επόμενο μήνα να υπάρξει μια μείωση στην τιμή λιανικής που θα ανακοινωθεί κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Όσον αφορά στην κρατική επιδότηση αναμένονται τα εξής:
1. Η θέσπιση της κλιμακωτής επιδότησης με τρία ή τέσσερα κλιμάκια. Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο κλιμάκιο θα κρατά τις χαμηλές καταναλώσεις έως τις 300-400 κιλοβατώρες τον μήνα σε τελική λιανική τιμή κάτω των 14-15 λεπτών ή κάτω των 11-12 λεπτών για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική τιμή λιανικής για όσους καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Εκτιμάται ότι το ανώτερο ποσό θα κινείται στην περιοχή των 20-23 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
2. Η θέσπιση -για όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις- κινήτρου εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό θα αποτυπώνεται κατευθείαν στον λογαριασμό του ρεύματος και θα εμφανίζεται κάθε μήνα που ο καταναλωτής θα επιτυγχάνει μείωση της κατανάλωσής του κατά 10-15% σε σχέση με πέρυσι. Με την μείωση της κατανάλωσης, ακόμη και το νοικοκυριό που θα έχει μεγάλες καταναλώσεις θα μπορεί να εξασφαλίζει τελική τιμή λιανικής κάτω από 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η οριζόντια επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου. Το σενάριο της κλιμακωτής επιδότησης μελετήθηκε αλλά μάλλον φεύγει από το τραπέζι λόγω τεχνικών δυσκολιών (π.χ κεντρικοί μετρητές στην πολυκατοικία). Η επιδότηση θα χρηματοδοτείται κυρίως από τη ΔΕΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό και ο στόχος θα είναι η τελική τιμή να συγκρατείται κοντά στα επίπεδα των 12-14 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πέρυσι, η τιμή κυμαινόταν (μετά τις επιδοτήσεις που έφταναν περίπου στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα) περίπου στα 7-8 λεπτά ανά κιλοβατώρα άρα το κόστος φέτος αναμένεται να είναι αισθητά αυξημένο.