Μεγαλώνει κι άλλο η ΔΕΗ, καθώς μετά την Enel στην Ρουμανία, εξαγοράζει και τις ενεργειακές συμμετοχές τoυ fund Fondul στη γείτονα, αυξάνοντας τον αριθμό πελατών και τα δίκτυα που ελέγχει.
Το deal, αξίας 130 εκατ ευρώ, που ανακοινώθηκε σήμερα, σημαίνει ότι η ελληνική επιχείρηση αποκτά τον ακόμη πιο ισχυρό πλειοψηφικό έλεγχο στις ρουμανικές εταιρείες δικτύων και προμήθειας που είχε αγοράσει τον Μάρτιο, καθώς στις συμμετοχές της ιταλικής Enel, προσθέτει και αυτές του fund Fondul.
Στο κομμάτι των δικτύων, η ΔΕΗ κατέχει πλέον το 90% στην E- Distribute Muntenia και από 75,1% στην E-Distribute Dobrogea και στην E-Distribute Banata, ενώ στο σκέλος της προμήθειας, θα ελέγχει το 90% στην Enel Energie Muntenia και το 63% της Enel Energie. Μια συμφωνία που έρχεται σε συνέχεια εκείνης της ΔΕΗ με την Enel στις 9 Μαρτίου για την πώληση όλων των συμμετοχών του ιταλικού ομίλου στη γείτονα.
Στην πράξη, με την νέα αυτή εξαγορά, ένα περίπου μήνα μετά από εκείνη της Enel Romania, η ΔΕΗ όχι μόνο εδραιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και μετατρέπεται σε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση από εκείνη που γνωρίζαμε.
Ενισχύει το καθετοποιημένο της χαρτοφυλάκιο με ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος, καθώς προστίθενται στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 3,2 εκατ. νέοι πελάτες και πάνω από 100.000 χλμ νέων δικτύων.
Κυρίως όμως ενισχύει το γεωστρατηγικό της εκτόπισμα και το εθνικής σημασίας άνοιγμα στα Βαλκάνια, καθώς ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων ισοδυναμεί με γεωπολιτική ισχύ και η ΔΕΗ πλέον έχει πρόσβαση σε ένα στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, αυτό που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία. Εναν ενιαίο δηλαδή γεωγραφικό χώρο.
Αγορά με discount 26%
Στην πράξη μέσα σε ένα μήνα, η ΔΕΗ έχει επενδύσει στην Ρουμανία κοντά στα 1,4 δισ ευρώ (το αρχικό deal με την Enel ήταν 1,26 δισ.)
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία ΔΕΗ - Fondul Proprietatea περιλαμβάνει την πώληση στη ΔΕΗ όλων των μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει και στις πέντε (5) Εταιρείες της ENEL Romania, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ έναντι του ποσού των περίπου 131 εκατ. ευρώ. Βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην Enel το Μάρτιο, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου 179 εκατ. Αρα αποκτά τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας.
Η Fondul Proprietatea κατέχει μειοψηφικά ποσοστά:
- Στις 3 εταιρείες διανομής: e-distributie Mountenia (EDM), e-distributie Banat (EDB) και e-distributie Dobrogea (EDD) και
- Στις 2 εταιρείες προμήθειας: Enel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE).
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:
«Η ΔΕΗ υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά των συμμετοχών μειοψηφίας της Fondul Proprietatea S.A. στις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A., Enel Energie Muntenia S.A., E-Distributie Dobrogea S.A., E-Distributie Banat S.A., και ENEL Energie S.A.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού («Δ.Ε.Η.») ανακοινώνει ότι στις 19 Απριλίου 2023 υπέγραψε συμφωνία με την Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Fondul στις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A. (12%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%), EDistributie Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributie Banat S.A. (24,1%), και ENEL Energie S.A. (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατομμυρίων με βάση spot ισοτιμία FX 0,20).
Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Enel στις 9 Μαρτίου 2023 για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία. Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση την συμφωνία με την Fondul υπόκειται μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγή μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν όταν και αν αυτό απαιτηθεί».
Ποια είναι η Fondul
Η Fondul Proprietatea, ένα ρουμανικό επενδυτικό fund, το οποίο διαχειρίζεται η Franklin Templeton έχει συμμετοχές σε πλειάδα εταιρειών: Από την κρατική εταιρεία παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας Hidroelectrica, η οποία και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργητικού της Fondul, έως τον όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV Petrom (θυγατρική της ουγγρικής OMV). Συνολικά, το χαρτοφυλάκιό του απαρτίζεται από συμμετοχές σε 32 εταιρείες - έξι εισηγμένες και 26 όχι- ένας συνδυασμός ιδιωτικών και κρατικών οντοτήτων.
Το fund κατέχει επίσης μερίδια στον όμιλο προμήθειας φυσικού αερίου Engie Romania, την παραγωγό αλατιού Salrom, την Maritime Ports Administration SA Constanta, την παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας Nuclearelectrica [BSE:SNN], την παραγωγό αλουμινίου Alro, την αεροδιαστημική εταιρεία Romaero, αλλά και σε μια από τις ρεις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Enel Romania, που εξαγόρασε η ΔΕΗ τον Μάρτιο.
Η Fondul Proprietatea ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, προκειμένου να αποζημιώσει τους Ρουμάνους πολίτες των οποίων οι περιουσίες είχαν κατασχεθεί στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το καθεστώς Τσαουσέκου. Μετά από διαγωνισμό, τη διαχείριση των επενδύσεων της Fondul, ανέλαβε το 2010 η Franklin Templeton Investments. Το fund εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου το 2011 και στο Specialist Fund Market του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου το 2015.
Διαβάστε επίσης:
Έκλεισε η συμφωνία της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας προς 1,26 δισ. ευρώ